Srdjan Cvjetović

Petek,
18. 9. 2015,
6.38

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija Hrvaška begunci

Natisni članek

Petek, 18. 9. 2015, 6.38

8 let, 3 mesece

Po prečkanju reke so jih policisti našli premražene

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Begunski val je prišel tudi v Slovenijo. Večje število beguncev se je z vlakom pripeljalo v Dobovo, nekaj se jih je čez Sotlo v okoliške kraje napotilo peš.

Medtem ko je skupina približno 150 beguncev, ki je upala, da bo lahko iz Zagreba z vlakom prišla v Avstrijo ali Nemčijo, za več ur obtičala na železniškem mejnem prehodu Dobova, so se v okoliških krajih prav tako dogajale dramatične epizode, ki nesporno dokazujejo, da je begunski val, pravzaprav šele njegov prvi rob, prišel v Slovenijo.

V Zagrebu se niso želeli ustavljati Nekateri izmed mnogo beguncev, ki jih je Hrvaška organizirano pripeljala v Zagreb, so se namesto za namestitev na tamkajšnjem sejmišču raje odločili sami poiskati svojo pot proti Sloveniji. Eni so se meji približali s taksiji, ki sva jih s fotografom srečala na zadnji hrvaški črpalki pred mejnim prehodom Obrežje, drugi pa naj bi se že iz Zagreba odpravili peš, česar pa nisva videla.

V nočnem času so na območju okrog Dobove in ob Sotli med Rigoncami in Rakovcem policisti imeli veliko dela. Slišati je bilo, da so prišli tudi iz drugih delov Slovenije, kar so potrjevale tudi registrske označbe na njihovih civilnih vozilih. Območje je pogosto, podobno kot že pred tem popoldne, preletaval helikopter slovenske policije.

Rigonce, Mali Obrež, Veliki Obrež … Ob pomoči mladih domačinov sva s fotografom izvedela, kje so tista mesta, kjer so tudi do zdaj prihajali begunci in migranti. A če so prej prihajali le kakšen na teden, jih je to noč zanesljivo prišlo veliko več. Dobova, Veliki Obrež, Rigonce, Mali Obrež – to so kraji, kjer smo srečali policiste, ki so prekrižali pot beguncem, ki so v Slovenijo vstopili zunaj mejnega prehoda. A so jih gotovo srečali tudi še kje drugje ali na istem mestu večkrat, kajti ob odkritju so hitro poskrbeli za njihov prevoz. Niso nam smeli povedati podrobnosti, kam jih peljejo, a veliko pove, da je v neposredni bližini brežiške policijske postaje postavljenih več bivalnih šotorov.

Mejo med Hrvaško in Slovenijo na tem območju opredeljuje reka Sotla. Ko je beguncem preprečila njihovo pot do obljubljene zahodne Evrope, so nekateri pomislili, da bodo lažje ostali neopaženi, če ne bodo šli čez kakšnega od mostov. A razmeroma topla septembrska noč ni mogla odtehtati mrzle rečne vode – policisti so tiste, ki so Sotlo preplavali, našli vidno premražene in jih nemudoma oskrbeli z odejami, preden so jih pospremili v svoja vozila.

Od sinoči se tokratni begunski val ne dogaja več samo drugim To noč, prvo, ko lahko rečemo, da je begunski val prišel v Slovenijo, smo tako srečali okrog 40 beguncev, a jih je najbrž bilo v naši bližini še več, ker nismo imeli uradnih informacij, kje so patrulje in kje so zasledili prehode meje. Lahko pa zanesljivo trdimo, da bo poskusov vstopa v Slovenijo mimo mejnih prehodov prihodnjo noč – in najbrž tudi že čez dan – več. V to nas prepričuje odločnost beguncev, ki smo jih srečali v Zagrebu in ki imajo skoraj vsi pred očmi samo en cilj.

Begunska kriza se ni začela danes ali ta teden ali ta mesec – ni pa nobenega dvoma več, da je s to nočjo tudi Slovenija postala država, ki je na poti azijskih in afriških beguncev.