Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
15.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vročina vreme

Torek, 18. 6. 2013, 15.28

7 let, 12 mesecev

Pazite nase, še bo vroče! (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Visoke dnevne temperature, zlasti nad 35 stopinj Celzija, lahko tudi ogrožajo življenje. Vroči dnevi so posebej obremenjujoči za starejše ljudi, otroke in bolnike, poudarja zdravnik Primož Aplenc.

Po besedah Aplenca je še dodatna previdnost potrebna pri ljudeh, ki bolehajo za srčno-žilnimi boleznimi. Kot je v izjavi za medije pojasnil Aplenc, je posebej nevarno neposredno izpostavljanje soncu, saj lahko še hitreje pride do toplotnega udara. Takšen bolnik ima visoko telesno temperatura, pri tem pa povsem suho kožo, saj se ne poti. Bolnik potrebuje čimprejšnjo zdravniško pomoč, sami pa mu lahko pomagamo tako, da ga ohlajamo z vodo ali ledenimi oblogami.

Previdno pri ljudeh, ki jemljejo zdravila za odvajanje vode Aplenc je opozoril, da je posebna previdnost potrebna tudi pri ljudeh, ki zaradi bolezni jemljejo zdravila za odvajanje vode. Zadosten vnos tekočine je pri teh bolnikih v vročih dnevih toliko pomembnejši. Previden je treba biti tudi pri jemanju antidepresivov, ki zmanjšujejo potenje in je zato možnost toplotnega udara večja.

Otroci in starejši naj ostanejo doma Kako ravnati v vročih dnevih je ljudem, tako Aplenc, dokaj dobro znano, vprašanja pa je, ali nasvete tudi upoštevajo. Zlasti starejšim, otrokom in bolnikom Aplenc svetuje, naj v najbolj vročem delu dneva ostajajo doma, naj se ne izpostavljajo neposrednemu soncu in seveda poskrbijo za zadosten vnos tekočine.

Najmanj dva litra tekočine na dan Po Aplenčevih besedah mora zdrav odrasel človek na dan popiti najmanj dva litra tekočine, še najboljša je voda. Bolniki s srčno-žilnimi boleznimi, še posebej starejši, pa naj se glede odmerjanja popite tekočine posvetujejo z zdravnikom in bodo dodatno pozorni na počutje. V primeru slabosti naj čim prej poiščejo zdravniško pomoč.

"Sončenje otrok je kriminal" Ob visokih dnevnih temperaturah naj se ljudje tudi izogibajo pretirani telesni aktivnosti. Kot je dejal Aplenc, "je igranje nogometa v najbolj vročem delu dneva norost". Aplenc je bil kritičen tudi do staršev, ki silijo otroke na sonce. Po njegovih besedah je sončenje otrok "kriminal".

V UKC Ljubljana v zadnjih dneh večji obisk Aplenc je še dodal, da v Univerzitetne kliničnem centru Ljubljana v zadnjih dneh beležijo večji obisk ljudi s srčno-žilnimi boleznimi, čemur zagotovo botrujejo tudi vroči dnevi. Na srečo pa še zaenkrat niso imel primera bolnika s toplotnim udarom.

Sreda in četrtek verjetno najbolj vroča dneva, tudi do 35 stopinj Celzija Na Agenciji RS za okolje so že v ponedeljek izdali opozorilo o veliki toplotni obremenitvi. V njem so zapisali, da bo od danes naprej sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, še posebej v mestih, vročina pa bo popustila ob koncu tedna.

Da si lahko ob koncu tedna obetamo nekoliko nižje temperature, je potrdil tudi dežurni vremenoslovec Andrej Pečenko. Po njegovih besedah bosta sreda in četrtek verjetno najbolj vroča dneva, temperature pa bodo segle tudi do 35 stopinj Celzija. Že v petek bo kakšno stopinjo manj vroče, ob koncu tedna pa temperature ne bodo presegle 30 stopinj. Desetdnevna vremenska napoved ne kaže, da je prihodnji teden na vidiku nov vročinski val.

Povišane koncentracije ozona Z vročimi poletnimi dnevi so povezane tudi povišane koncentracije ozona. Kot je pojasnila vodja sektorja za kakovost zraka na agenciji za okolje Tanja Koleša, imajo koncentracije ozona značilen letni in dnevni potek. Pogoji za nastanek ozona so najugodnejši od maja do konca julija, ko je največje sončno sevanje. Koncentracije so močno odvisne od vremena, saj dež spere ozon. Pri visokih koncentracijah se lahko pri občutljivih ljudeh pojavijo težje dihanje, tesnoba v prsih, kašljanje in pekoč občutek v očeh. Takšne posledice so pogostejše pri otrocih in ljudeh, ki opravljajo aktivnosti na prostem.

Najvišje koncentracije so med 12. in 16. uro Koleševa je opozorila, da velja prostore prezračiti v jutranjih urah, v času visokih koncentracij ozona pa naj bodo prostori zaprti. Najvišje koncentracije so med 12. in 16. uro, na Primorskem in Obali pa do 18. ure. Sicer v zadnjih dneh, ko smo priča visokim dnevnim temperaturam, še nikjer v Sloveniji ni bila presežena opozorilna mejna vrednost ozona.

Ne spreglejte