Četrtek,
30. 6. 2011,
16.15

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

konsolidacija javne finance

Četrtek, 30. 6. 2011, 16.15

4 leta, 10 mesecev

Pahor opozarja na nujnost konsolidacije javnih financ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sloveniji je uspelo izboljšati plačilno disciplino in zagotoviti nove pravne norme za učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala, je dejal premier Borut Pahor.

Ob pregledu izvajanja izhodne strategije je še dejal, da je bila Slovenija manj uspešna pri strukturnih ukrepih, socialnih prilagoditvah in konsolidaciji javnih financ. "Aktivnosti peljemo na vseh frontah" "Ker vodim manjšinsko vlado, bi kdo pričakoval, da si bomo zadali manj nalog. Toda še naprej obstoji filozofija, da v tej situaciji, ki spominja na ekonomsko vojno v svetu, peljemo aktivnosti na vseh frontah. Ne pričakujemo, da bomo pri vseh uspeli, a obroč je treba prebiti in prebijanje obroča se imenuje javnofinančna konsolidacija," je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril Pahor. Vlada bo za zagotavljanje javnofinančne stabilnosti sprejela rebalans državnega proračuna, ki mora biti realen, in vse potrebne spremljevalne ukrepe. "Mislim, da Slovenija ne bo zdrsnila na nevarno stran. Zaradi padca pokojninske reforme bo sicer ostala v slabšem položaju, a še vedno na varni strani," je prepričan predsednik vlade.

O pokojninski reformi znova s socialnimi partnerji

Pokojninska reforma naj bi potem, ko je Pahor o njenem padcu na referendumu prejšnji teden na vrhu EU seznanil tudi evropske kolege, znova prišla pred socialne partnerje. Predsednik vlade jim bo namreč predlagal, da na prvem sestanku prihodnji teden nadaljujejo z usklajevanjem.

"Priča smo predvečeru morebitne nove krize" Pahor je opozoril, da smo priča predvečeru morebitne nove finančne in posledično gospodarske krize. Nekateri kazalci v mednarodni skupnosti kažejo na to, da svet po recesiji ni odpravil ključnih razlogov za krizo, temveč je le kozmetično popravil nekaj očitnih napak, hkrati pa ostal pri istih mehanizmih.

"Finančna kriza je politična kriza" "Kazalci iz konca leta 2007 in pomladi 2008 so bili v ameriški finančni industriji točno taki, kot jih lahko zdaj opazujemo v evropski finančni industriji, pri čemer imamo v ZDA opravka z eno fiskalno politiko, v Evropi pa imamo skupno valuto in različne fiskalne politike. Danes je vsem jasno, da politike evra ni mogoče voditi s 17 različnimi fiskalnimi in davčnimi politikami," je opozoril Pahor in dodal, da je finančna kriza zato politična kriza.

Kot je še poudaril predsednik vlade, se moramo vsi iz preteklih izkušenj nekaj naučiti. V času propada ameriške investicijske banke Lehman Brothers, ki velja za začetek svetovne finančne krize, septembra 2008 je bila Slovenija po Pahorjevih besedah zaradi domačih volitev tako zagledana vase, da je spregledala dogajanje v mednarodnem okolju.

"Ne smemo spregledati, kaj se dogaja izven Slovenije" "Ko gledamo domače težave in vidimo rešitve zanje, ne smemo spregledati, kaj se dogaja v mednarodnem okolju, kjer smo priča novi finančni in gospodarski krizi," je še opozoril Pahor.