Sobota,
20. 4. 2024,
14.00

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Zahodni Balkan Borut Pahor

Sobota, 20. 4. 2024, 14.00

1 mesec, 3 tedne

Pahor: Na Zahodnem Balkanu vse manj optimizma glede širitve EU #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Na Zahodnem Balkanu je vse manj optimizma glede širitve EU, je danes ob zaključku konference zavoda Prijatelji Zahodnega Balkana dejal bivši predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da je ljudem treba povrniti zaupanje v širitveni proces, ter dodal, da bi se EU in države regije morale zavezati, da bodo do leta 2030 pripravljene na širitev.

"Na konferenci je bilo opaziti ogromne razlike v pogledih na nekatera bistvena vprašanja glede regije Zahodnega Balkana. Zlasti pa me je presenetila sprememba, da je danes več vere v širitveni proces v Evropski uniji kot pa v državah Zahodnega Balkana," je na novinarski konferenci povedal Pahor.

Opozoril je, da se je v zadnjih 20 letih od velike širitve EU, ko se je povezavi pridružila tudi Slovenija, zaupanje v širitveni proces v državah Zahodnega Balkana izgubilo.

"Danes ni več veliko optimizma glede širitve unije na Zahodni Balkan. Mnogi tudi ne verjamejo, da bodo tako EU kot države regije do leta 2030 pripravljene na širitev. Te ovire pa bo potrebno premostiti," je nadaljeval.

Širitev EU na Zahodni Balkan rešitev za varnost in blaginjo prebivalcev regije

Poudaril je, da bi se unija in države Zahodnega Balkana morale zavezati, da bodo do leta 2030 pripravljene na širitev EU. "To bi pomenilo, da se po 20 letih končno tudi za Zahodni Balkan določi nek prelomni datum, ki bi dvignil energijo za izpeljevanje potrebnih reform, katerih izvajanje sedaj marsikje zaostaja," je dodal.

Ob tem je izrazil prepričanje, da je le širitev EU na Zahodni Balkan prava trajnostna rešitev za varnost in blaginjo prebivalcev regije.

Pahor bo kandidiral za posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino

V odgovoru na novinarsko vprašanje je ponovil tudi, da želi kandidirati za položaj posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino. Pri tem je opozoril, da je dialog med državama zastal, brez njega pa po mnenju Pahorja ne bo mogoče doseči ciljev za zagotovitev varne prihodnosti Srbije in Kosova.

Mednarodno konferenco na temo Zahodnega Balkana v EU je organiziral zavod Prijatelji Zahodnega Balkana, ki ga je ustanovil Pahor. 28 govornikov iz 19 držav, med njimi številni visoki diplomati, nekdanji predsedniki držav in premierji, so v petek in danes razpravljali predvsem o širitvi EU in številnih izzivih v regiji.

Prvo srečanje Prijateljev Zahodnega Balkana
Novice V Ljubljani začetek dvodnevnega srečanja Prijateljev Zahodnega Balkana #video
Borut Pahor
Novice Nekdanji predsednik Borut Pahor se bo potegoval za to funkcijo. Golob ga podpira.
Zoran Milanović
Novice Milanović vendarle pride na predsedniški vrh