Petek,
26. 4. 2013,
10.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor

Petek, 26. 4. 2013, 10.26

8 let

Pahor maši luknje (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po delovnem obisku v Nemčiji, kjer je nemške partnerje povabil k vlaganju v Slovenijo, se je predsednik Pahor znašel v povsem drugačni vlogi. Tokrat se med drugim preizkuša v mašenju lukenj.

Predsednik republike Borut Pahor se je v četrtek mudil na delovnem obisku v Nemčiji, kjer se je srečal z nemškim predsednikom Joachimom Gauckom in s kanclerko Angelo Merkel. Namen obiska je bil predvsem krepitev prijateljskih odnosov in političnega dialoga med državama, poglobitev gospodarskega sodelovanja ter izmenjava pogledov o nadaljnjih perspektivah.

Pahor je med drugim na srečanju izrazil prepričanje, da je Slovenija v realnem času sposobna sama rešiti svoje težave, nemška kanclerka pa je ob tem poudarila, da je potrebna strategija vlade, ki bi nagovorila tuje vlagatelje.

Iz Nemčije v Maribor V četrtek v Nemčiji, naslednji dan pa že v povsem drugačni vlogi. Pahor se je namreč v okviru projekta Skupaj - Spodbujajmo drug drugega dnaes pridružil kolektivu podjetja za proizvodnjo turističnih, mestnih in letaliških avtobusov ter težkih tovornjakov TAM-Durabus.

Delo je pričel ob 8. uri zjutraj, se najprej z vodjo dogovoril o konkretnih zadolžitvah, delal v skladu z navodili ter skupaj s kolektivom delovni dan tudi zaključil, so zapisali na spletni strani predsednikovega kabineta.

Pahor ob odprtju proizvodnje poudaril pomen tujih naložb in domačega znanja TAM-Durabus je prek nizozemske družbe Durabus v lasti kitajskega koncerna CHTC China. Tuji lastniki so v stečajnem postopku TVM od stečajne upraviteljice Alje Markovič Čas decembra lani za 805.000 evrov kupili zaloge nedokončane proizvodnje nizkopodnih avtobusov in za njih nabavljenega materiala.

Namen pa imajo kupiti tudi opremo in halo, za katero imajo predkupno pravico in jo imajo po zdajšnji pogodbi v najemu do konca leta. To je danes v Mariboru na novinarski konferenci pred uradnim odprtjem proizvodnje, ki sicer na Teznu teče že od 8. marca letos, povedal predstavnik lastnikov Harm Prins. S podjetjem imajo namreč dolgoročne načrte.

Kot sta pojasnila skupaj z direktorjem podjetja TAM-Durabus Holgerjem Postlom, načrtujejo v Mariboru proizvodnjo različnih vrst avtobusov in tovornjakov, pri čemer bo pri avtobusih v prihodnje poudarek na razvoju in proizvodnji električnih avtobusov. Ko bo proizvodnja zapolnjena, predvidevajo skupno okoli 200 delavcev, letna proizvodnja pa bi dosegla 300 avtobusov in sto tovornjakov. Letos načrtujejo, da bodo proizvedli od 50 do 60 avtobusov, zaenkrat za bližnje trge.

Pahor je v izjavi za medije poudaril pomen tujih naložb, o čemer je tekla tudi beseda pri njegovih zadnjih obiskih v Franciji in Nemčiji. Z obiskom proizvodnje, ki v Mariboru poteka pod okriljem tujih investitorjev, želi Pahor, kot je dejal, na simbolni ravni pokazati zadovoljstvo in hvaležnost ob odločitvi tujcev. Ob tem je omenil, da se z nadaljevanjem proizvodnje avtobusov in tovornjakov "regenerira" blagovna znamka TAM, ki je pomenila industrijski ponos Maribora, hkrati pa investitorji ob uspešni prodaji načrtujejo povečevanje zaposlenih in proizvodnje.