Sreda,
9. 10. 2013,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

duševno zdravje starejši depresija

Sreda, 9. 10. 2013, 15.17

8 let

Okoli deset odstotkov starejših prebivalcev je depresivnih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Starejši ljudje so z zdravstvenega vidika ranljiva skupina s posebnimi potrebami z značilno večjo obolevnostjo. Okoli deset odstotkov prebivalcev, starih od 55 do 64 let, naj bi bilo depresivnih.

Letos je Svetovna zdravstvena organizacija ob svetovnem dnevu duševnega zdravja kot osrednjo temo izbrala duševno zdravje in starejši. Trenutno je namreč na svetu več kot 800 milijonov ljudi, starih 60 let ali več, do leta 2050 pa naj bi jih bilo že okoli dve milijardi. Število starejših se izrazito povečuje tudi v Sloveniji, navajajo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Duševna motnja = stigma Starejši redko poiščejo pomoč zaradi težav v duševnem zdravju. Kot pojasnjuje Helena Jeriček Klanšček z IVZ, ljudje nad 65. letom najpogosteje poiščejo pomoč zaradi demence, sledijo depresije, anksiozne motnje in motnje spanja. Ob tem opozarja, da duševne motnje prizadenejo človeka podobno kot druge bolezni in so pomemben dejavnik tveganja, zato bi morale biti deležne enake pozornosti kot preostale bolezni.

Poleg tega so starejši z duševno motnjo še dodatno stigmatizirani, pri tem pa so še zlasti izpostavljene ženske, ki imajo nižje dohodke. Kot napačna navaja prepričanja, da so nekatere duševne motnje pričakovan del staranja in kot take ne potrebujejo obravnave. In ker so takšna stališča prisotna tudi med strokovnimi delavci, se lahko pojavi negativen strokovni odnos do starejših z duševno motnjo, je prepričana Jeriček Klanščkova.

Pri preprečevanju depresije med starostniki kot ključne izpostavlja tri glavne skupine varovalnih dejavnikov: ustrezni podporni viri, učinkovite strategije pri spoprijemanju s stresorji in vključenost v osmišljene aktivnosti, kot so hobiji, prostovoljno delo, izobraževanja in podobno.

Aktivnosti ob dnevu duševnega zdravja Letošnji svetovni dan duševnega zdravja bosta skupaj zaznamovali tudi društvi Ozara Slovenija in Društvo študentov psihologije Slovenije, ki sta skupaj s partnerji pripravili medijsko kampanjo ozaveščanja javnosti o tematiki duševnega zdravja, poleg tega pa pripravili več različnih izobraževalnih in drugih aktivnosti.