Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
7.21

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rebalans proračun finance

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 7.21

8 mesecev, 1 teden

O rebalansu še odbor za finance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbor za finance in monetarno politiko bo za obravnavo na plenarni seji DZ, ki se začne v torek, pripravil predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna.

Predlog je podprl, ob tem pa izglasoval tudi dve dopolnili odbora. Med drugim se dodatni trije milijoni evrov namenjajo za trženje in promocijo Slovenije kot turističnega cilja.

Dodatne tri milijone evrov za namene turistične promocije se bo zagotovilo s prerazporeditvijo sredstev z naslova plačil v proračun EU. Tako koalicijski kot opozicijski poslanci so se strinjali, da je za promocijo Slovenije treba nameniti več sredstev, saj je turizem ena najbolj perspektivnih gospodarskih panog, ki dobre rezultate dosega tudi v času krize. Za dodatna sredstva naj bi se po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana zavzela tudi premierka Alenka Bratušek.

Je pa odbor vseeno zavrnil predlog dopolnila NSi, ki bi za zagotavljanje ugodnega okolja za razvoj turizma in za promocijo skupaj namenil dobrih 5,2 milijona evrov dodatnih sredstev, in to na račun zmanjšanja postavke za servisiranje javnega dolga.

Istočasno pa se z enakega naslova prerazporeja tri milijone evrov na postavko lokalna razvojna infrastruktura.

Gre dejansko za to, da se občinam zagotovi potrebna sredstva za uresničitev projektov na podlagi izpeljanega razpisa za sofinanciranje letošnjih projektov v lokalno cestno in drugo osnovno komunalno infrastrukturo v romskih naseljih.

Pobudnice obeh dopolnil so bile koalicijske stranke, vlada pa dopolniloma ni nasprotovala. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je pojasnila, da so plačila v proračun unije v rebalansu zapisana v nekoliko višjem znesku kot v sprejetem proračunu.

Gre namreč za zadnje projekcije, je pa izračun teh odhodkov po njenih besedah manj natančen kot na drugih odhodkovnih postavkah.

Člani odbora so po drugi strani zavrnili niz dopolnil NSi in SDS, ki so predvsem na račun zmanjšanja sredstev za servisiranje javnega dolga predvidevala povečanje sredstev za pomoč podjetjem, investicije v železnice in lokalno infrastrukturo, vzdrževanje državnih cest ter investicije v zdravstvu.

Ne spreglejte