Ponedeljek,
20. 11. 2017,
18.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

EMA London brexit Evropska unija

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 18.50

6 let, 5 mesecev

Selitev 300 milijonov evrov vredne agencije odločil žreb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
EMA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bitko za sedež Evropske agencije za zdravila, ki zaposluje 900 ljudi, je dobil Amsterdam. Zmagovalca je določil žreb, potem ko sta imela Amsterdam in Milano v tretjem krogu glasovanja enako število glasov. Tak razplet pričakovano sproža kritike v vzhodnih članicah EU. To ne bo prispevalo k proevropskemu vzdušju, je opozoril slovaški minister za zdravje Tomaš Drucker.

Evropska agencija za zdravila (EMA) z okoli 900 zaposlenimi in Evropski bančni organ (EBA) z 200 zaposlenimi, ki sta imela do zdaj sedež v Londonu, se bosta po brexitu selila na ozemlje Unije.

EMA z 900 zaposlenimi bo po odločitvi žreba domovala v Amsterdamu.

V igri za sedež agencije za zdravila se je najprej potegovalo 19 kandidatov. Po prvem krogu glasovanja so imeli največ glasov Milano (25) ter Amsterdam (20) in Koebenhavn (20).

Evropski bančni organ se bo iz Londona selil v Pariz. Tudi tokrat je zmagovalca določil žreb, potem ko sta bila v tretjem krogu izenačena francoska prestolnica in Dublin


Ima Slovenija možnost postati gostiteljica ene od največjih evropskih agencij? 


EMA je od svojega nastanka odobrila več kot tisoč zdravil. | Foto: Thinkstock EMA je od svojega nastanka odobrila več kot tisoč zdravil. Foto: Thinkstock

Odločal je žreb

Kot vselej gre pri takšnih odločitvah za trgovanje z najrazličnejšimi položaji in interesi, na primer kmalu se bo sprostil položaj šefa evroskupine, preseliti pa bo treba tudi del varnostno-nadzornega centra Galileo, ki ima sedež na Otoku in v Franciji.

Slovenija podpirala Italijane

Slovenija je v bitki za agencijo za zdravila podpirala Milano, njen favorit v primeru bančne agencije pa ni znan. Minuli teden je sicer vlada sprejela sklep o kandidaturi Slovenije za sedež varnostno-nadzornega centra Galileo, kar verjetno igra vlogo pri slovenski taktiki pri današnjem trgovanju.

"Tesno je bilo. V obeh primerih smo morali žrebati," je pojasnil estonski predstavnik za zadeve EU Matti Maasikas, ki je vodil glasovanje in tudi osebno izžrebal zmagovalca iz velike prosojne krogle.

V odzivu na kritike, da izid tekme ne izraža obljube, da se bo upoštevalo tudi geografsko merilo, Maasikas poudarja, da je bil postopek opredeljen vnaprej, da so se z njim strinjale vse članice in da ga je estonsko predsedstvo upoštevalo do zadnje pike.

Nizozemska in Francija sta izpostavili pomen merila, da mora biti zagotovljena gladka selitev, torej da morata obe agenciji takoj po brexitu, načrtovanem 29. marca 2019, odpreti vrata in začeti normalno delovati v Amsterdamu in Parizu.

300 milijonov evrov znaša proračun Evropske agencije za zdravila. | Foto: Reuters 300 milijonov evrov znaša proračun Evropske agencije za zdravila. Foto: Reuters Kakšne so naloge EMA?

Glavni nalogi EMA sta varovanje ter promocija zdravja ljudi in živali, ob tem pa podeljuje dovoljenje za promet z zdravili v Evropi. Tesno sodeluje tudi s Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO). Od leta 1995, ko je začela delovati, je EMA odobrila več kot tisoč zdravil.

Njen letni proračun znaša 300 milijonov evrov, na sedežu v Londonu je zaposlenih 890 ljudi, v vsej mreži po vsej Evropi pa 3.700.

Kakšne pogoje so morali izpolnjevati?

Trenutni sedež EMA v Londonu se razprostira na 265.450 kvadratnih metrih. Po besedah prvega moža EMA Guida Rasija mora država gostiteljica izpolnjevati naslednje pogoje: v bližini sedeža agencije mora biti letališče, imeti mora dobre cestne povezave in na voljo 350 hotelskih sob pet dni v tednu.

Slovenija je svojo do zdaj edino evropsko agencijo dobila leta 2010. V Ljubljani ima sedež Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev, ki skrbi za pravilno delovanje enotnega evropskega trga električne energije in plina ter zaposluje 110 ljudi.