Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2015,
18.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NSi Jožef Horvat

Torek, 3. 2. 2015, 18.08

8 let

NSi proti davčnim blagajnam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odbor DZ za finance in monetarno politiko se bo prihodnji torek na zahtevo NSi sestal na nujni seji, na kateri bo glavna tema načrtovana uvedba davčnih blagajn.

NSi predlaga sklep, da vlada idejo o uvedbi davčnih blagajn opusti, je pojasnil poslanec NSi Jožef Horvat. Stranka bo v zvezi s to tematiko tudi pisala finančnemu ministru.

V NSi so na sejo odbora za finance med drugim povabili strokovno javnost, predstavnike malega gospodarstva, trgovinske zbornice, finančne uprave in vlade, je v izjavi za medije v prostorih DZ pojasnil Horvat. "Na tej seji želimo odpreti strokovno razpravo in soočiti argumente za uvedbo davčnih blagajn in proti njej. Predlagamo sklep, da vlada opusti idejo o uvedbi davčnih blagajn," je povedal. Horvat spodbuja razpravo z reprezentativnimi organizacijami Po mnenju NSi so učinki predlaganega sistema premajhni, da bi se splačalo vznemirjati malo gospodarstvo, trgovinske organizacije in druge subjekte. "Če bi se želeli s sivo ekonomijo resno spopasti, bi morali prihodke od pobranega davka na dodano vrednost povečati za 400 milijonov evrov," po Horvatovih besedah kažejo izračuni stranke. Ministrstvo za finance na drugi strani pričakuje, da bo s sistemom davčnih blagajn v proračun priteklo od 50 do 100 milijonov evrov več.

Če pa bodo davčne blagajne že uvedene, v NSi vladi predlagajo, naj se strošek zavezanca odbije od davka od dohodka oziroma dohodnine. "S tem bi tudi spodbudili zavezance, da bi prikazovali dobiček. Ampak tega za zdaj ne vidimo," je povedal poslanec.

"Uvedbi davčnih blagajn ostro nasprotujejo malo gospodarstvo, obrtno-podjetniška zbornica, trgovinska zbornica in mislim, da bo treba z reprezentativnimi organizacijami opraviti temeljito razpravo," je dejal Horvat. In to je tudi namen nujne seje pristojnega parlamentarnega odbora, je dodal. Argumente proti uvedbi davčnih blagajn bodo predstavili ministru Mramorju Sicer pa bodo v stranki ministru za finance Dušanu Mramorju tudi napisali pismo, v katerem bodo natančno predstavili svoje izračune in argumente proti uvedbi davčnih blagajn. "To pismo bo minister prejel še v tem tednu," je napovedal Horvat.

V NSi po Horvatovih besedah sicer podpirajo boj proti sivi ekonomiji, a opozarjajo, da nimajo nobenih podatkov, koliko so k povečanju davčnih prihodkov že prispevale virtualne davčne blagajne.

Ob tem poudarjajo, da bodo davčne blagajne veljale za registrirane subjekte, ne bodo pa okrepile nadzora nad tako imenovanimi šušmarji. Horvat kot eno od bolj ustreznih možnosti vidi zaostritev kazni za utajevalce davkov.

Poslanec je vladi Mira Cerarja tudi očital, da do danes za gospodarstvo, še zlasti malo, ni pripravila nobenega ukrepa, da bi "dobilo več kisika". V ZL in ZaAB so ideji o uvedbi davčnih blagajn bolj naklonjeni Sicer pa je opozicija glede uvedbe davčnih blagajn razdeljena. Do njih so skeptični tudi v SDS, medtem ko so v ZL in ZaAB ideji bolj naklonjeni.

Poslanec SDS Andrej Šircelj meni, da davčne blagajne ne morejo biti cilj, temveč morda sredstvo, da poberejo nekaj več davkov. Pa še tukaj po njegovih besedah obstaja velik dvom, ali jih bi res pobrali tako veliko.

Davčne blagajne so razumljene kot glavni projekt vlade, ki pa je bil pripravljen že pred leti. Zato mu namenjamo preveč pozornosti. Prinesel ne bo nič bistvenega, meni Šircelj.

Sicer pa poslanec SDS ne ve, ali bo vlada sploh pripravila kakšen zakon, saj za zdaj sprejema le časovnico. Vlada mora po Šircljevih besedah povedati, kaj sploh namerava narediti. Pomembno pa je, da ne povečamo administrativne zahtevnosti poslovanja, da se ne zmanjša konkurenčnost za podjetja in da katerikoli ukrep za vse podjetnike na trgu velja enako, je še poudaril.

V ZL so uvedbi davčnih blagajn naklonjeni, saj gre po besedah poslanke Violete Tomić zagotovo za "korak k večji preglednosti".

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek pa je dejala, da še ni seznanjena s tem, na kakšen način namerava vlada tehnično uvesti davčne blagajne. Če to pomeni "še več reda", kot ga je zagotovila vlada pod njenim vodstvom, jih v ZaAB podpirajo, je povedala.

Ne spreglejte