Torek,
17. 8. 2021,
13.49

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

6

Natisni članek

šola Simona Kustec ministrstvo za šolstvo in šport

Torek, 17. 8. 2021, 13.49

2 leti, 8 mesecev

Novost v šoli: PCT-pogoj bo veljal tudi za študente

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

6

šolstvo, pouk, učenci, šola | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ministrstvo za šolstvo je danes objavilo nekaj podrobnosti glede poteka šolskega procesa. Največja novost je pogoj PCT tudi za študente, v rdeči fazi pa še za dijake. Šola se sicer začenja čez dva tedna. 

Kot je sporočilo ministrstvo za šolstvo, ki ga vodi Simona Kustec, večjih sistemskih sprememb v primerjavi s preteklim letom ne bo.

"Uvajali bomo ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi. Novost je pogoj PCT, ki je nujen za varno vstopanje v šolski prostor," so zapisali. PCT-pogoj bo obvezen za zaposlene v vzgoji in izobraževanju, kar je veljalo že do zdaj, po novem bo obvezen tudi za študente, v primeru rdeče faze pa tudi za dijake.

Proti plačevanju testiranj po potrebi tudi s splošno stavko 

Jutri bo sicer potekal sestanek med ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter ministrstvom, je povedal glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj. So pa v SVIZ danes ponovno izpostavili, da mora obvezna testiranja plačati delodajalec.

''SVIZ se pridružuje stališčem ravnateljic in ravnateljev, da mora vrtcem, šolam in dijaškim domovom dodatna sredstva za plačilo testiranj zagotoviti država. V primeru, da bi ta strošek oblasti želele prevaliti na zaposlene – denimo s spremembo zakonodaje – se bo SVIZ temu uprl z vsemi razpoložljivimi sredstvi in pozval članstvo, da se opredeli o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju,'' so pojasnili.

Beovićeva: Zaprtje šol je skrajni ukrep

Bojana Beović | Foto: STA , Foto: STA , Kot je danes dejala infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović, bi moral pouk potekati v šoli. "Moramo enkrat začeti razumeti epidemijo in živeti z njo. Do šole je še več kot deset dni in v tem času se lahko že vsaj s prvim odmerkom zaščiti večina populacije, ki je v stiku s šolskimi otroki," je dejala.

Morebitno zaprtje šol je po njenih besedah "skrajen ukrep, ki ga bomo morali sprejeti takrat, ko bo povečano število bolnikov s covid-19 napolnilo bolnišnice". "Takrat rešujemo življenja, tudi z zapiranjem šol. To se je dogajalo lansko leto. Danes pa imamo zelo učinkovito orodje, ki se mu reče cepljenje. Imamo pa tudi teste. Sveže opravljen negativen antigenski test pomeni, da tisti hip niste kužni in lahko greste brez nevarnosti za druge na koncert, v gostilno, na zabavo. V vsakem primeru pa je smiselno uporabljati, če ste v gneči, tudi maske," je povedala.

Več o tem:

Bojana Beović
Novice Beovićeva: Številke nikakor niso razlog za preplah

Svetovalna skupina opozarja na priporočilo NIJZ

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje za novo šolsko leto predlaga upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede prezračevanja, ministrstvu za izobraževanje pa predlagajo, naj zagotovi tehnične podlage za ustrezne prezračevalne sisteme, je razvidno iz zapisnika svetovalne skupine, ki ga je pridobila STA.

Svetovalna skupina za covid-19 je ministrstvu za zdravje predlagala, naj pripravi tehnične smernice in prioritete glede ustreznosti klimatskih naprav in tako z navodili kot priporočili glede prezračevanja seznani ustrezne resorje.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sicer prejšnji teden, dan po tem, ko je omenjeno sklenila svetovalna skupina za covid-19, v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija dejala, da je stališče strokovne skupine, da je za šolski in vrtčevski prostor ključno zdravo naravno prezračevanje. Če pa so potrebe na ravni vrtca, šole, drugačne, se lahko ravnatelji ustanov odločajo tudi v tej smeri.

Na ministrstvu za izobraževanje niso odgovorili na vprašanje STA, ali je ministrica seznanjena s stališčem svetovalne skupine za covid-19, naj izobraževalno ministrstvo zagotovi tehnične podlage za ustrezne prezračevalne sisteme.