Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
11. 12. 2012,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2012, 12.55

8 let

Neto napoved zaposlovanja v Sloveniji: –9 %

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družba Manpower je na novinarski konferenci predstavila raziskavo napovedi zaposlovanja za prvo četrtletje leta 2013.

Raziskava, v kateri sodeluje več kot 65 tisoč državnih in zasebnih podjetij v 42 državah sveta, se izvaja tudi v Sloveniji, kjer so uporabili vzorec 622 delodajalcev iz desetih sektorjev, razdeljenih v štiri regije. Vsem podjetjem na svetu so postavili enako vprašanje: Kakšna je vaša napoved zaposlovanja za vaše podjetje/enoto v naslednjih treh mesecih v primerjavi s tekočim letom?

Tako so dobili podatke o tem, koliko delodajalcev namerava povečati oziroma zmanjšati število zaposlenih. Podatki pa ne napovedujejo dejanskih sprememb števila zaposlenih oziroma nezaposlenih.

19 odstotkov podjetij bo odpuščalo Za prvo četrtletje leta 2013 anketa kaže, da bo deset odstotkov podjetij zaposlovalo, 69 odstotkov podjetij bo ostalo pri enakih številkah, kar 19 odstotkov podjetij v Sloveniji pa napoveduje odpuščanje. To pomeni devetodstoten neto upad. To je najslabša napoved od leta 2011, ko so v Sloveniji začeli s to raziskavo.

Najslabša napoved v javnem sektorju "Najšibkejšo neto napoved zaposlovanja bodo tokrat beležili v panogi javnega sektorja in socialnih storitev, kar je posledica varčevalnih ukrepov vlade," je opozorila Romana Šercelj, direktorica prodaje pri podjetju Manpower. Dodala je: "Vseeno pa še vedno lahko zaznamo znake optimizma, saj se kažejo pozitivne zaposlitvene možnosti v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin. Hkrati se znaki upiranja prevladujočim trendom upadanja napovedi zaposlovanja kažejo tudi na nemškem trgu dela, kjer so zaposlitvene priložnosti tako kot že v prejšnjem četrtletju previdno optimistične. Upamo lahko, da se bo optimizem med nemškimi delodajalci kmalu odražal tudi med slovenskimi in tako pozitivno vplival na dogajanje na slovenskem trgu dela."

Pozitivna napoved samo v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin V devetih od desetih panogah so napovedi v Sloveniji negativne. Kot smo že omenili, so najslabše napovedi prihajale iz javnega sektorja in socialnih storitev, in sicer z napovedjo –27 odstotkov. Z –23 odstotkov prihajajo podobno slabe napovedi iz gradbeništva. Edini, ki napovedujejo zaposlovanje, pa so v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin, in sicer +7 odstotkov.

Vse slovenske regije napovedujejo slabe zaposlitvene možnosti, in sicer od –11 odstotkov v jugozahodni regiji do –7 odstotkov v jugovzhodni regiji.

Največ bodo zaposlovali na Tajvanu, v Braziliji, Indiji in Mehiki Globalno gledano je v večini držav napovedano upadanje zaposlovanja. Raziskava za prvo četrtletje 2013 napoveduje slabše zaposlovanje v 29 državah od 42. V Evropi v 13 državah od 24 delodajalci napovedujejo upad zaposlovanja.

Če se nameravate zaposliti v tujini, se v naslednjem četrtletju izogibajte Grčije, Italije, Španije in Slovaške, tujci pa se morajo izogibati tudi Slovenije. Največ možnosti za novo zaposlitev boste imeli na Tajvanu, v Braziliji, Indiji in Mehiki, v Evropi pa so najvišje napovedi v Izraelu, Turčiji in Romuniji.

Ne spreglejte