Sreda,
19. 3. 2014,
7.19

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

arhivi referendum

Sreda, 19. 3. 2014, 7.19

5 let, 1 mesec

Nas čaka referendum o arhivih? Danes se izteče rok za zbiranje podpisov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes se izteče rok, ki ga je predsednik državnega zbora določil za zbiranje 40 tisoč podpisov za referendum o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

V torek je svoj podpis oddal tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je ob tem dejal, da danes pričakuje uspešen konec zbiranja podpisov.

Janša: Zbranih blizu 40 tisoč podpisov Kot je ob oddaji podpisa dejal Janša, je SDS po računalniški evidenci podpisov blizu temu, da zbere 40 tisoč podpisov, je pa treba podpisane in overjene obrazce zbrati tudi fizično. "Na stranko množično prihajajo, zato računamo, da bo akcija uspešno končana," je dejal.

Če bo pobudnikom uspelo zbrati zadostno število podpisov, bodo morali te v sedmih dneh, to je do 26. marca, skupaj z zahtevo za razpis predložiti DZ. Če bo predsednik DZ ugotovil, da je referendumsko vprašanje ustrezno in je podpisov dovolj, bo moral DZ v sedmih dneh, torej do 2. aprila, razpisati referendum.

Možnost evropskih volitev in referenduma na isti dan Pri tem zakon o referendumu in ljudski iniciativi določa, da od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor 30 dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, pa mora DZ sprejeti z dvotretjinsko večino navzočih poslancev. To torej pomeni, da bi morali (glede na roke) za to, da bi bil referendum izveden skupaj z volitvami v Evropski parlament, ki bodo 25. maja, glasovati vsaj dve tretjini navzočih poslancev.

Predsednik SDS Janša je sicer v torek ocenil, da bi bilo najboljše, če bi bil referendum izveden skupaj z volitvami v Evropski parlament, ker bi to po njegovem bistveno zmanjšalo stroške ali pa teh skorajda ne bi bilo. "Tisti, ki bi glasoval proti takšni odločitvi, bi glasoval za dodatne stroške," je dodal.