Petek,
14. 3. 2014,
7.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vreme Slovenija temperature marec pomlad

Petek, 14. 3. 2014, 7.39

8 let

Nadpovprečne marčevske temperature si lahko obetamo še nekaj dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Konec tedna lahko pričakujemo jasno in stabilno vreme s temperaturami do 21 stopinj Celzija. Večje spremembe ni na vidiku, prvo manjšo pa bo, kot kaže, prinesla koledarska pomlad.

Jasen dan, z najvišjimi dnevnimi temperaturami od 15 do 20 stopinj Celzija, je bil kot nalašč za popoldanski sprehod in sprostitev po napornem tednu. Privoščili pa si ga boste lahko tudi v prihodnjih dneh, čeprav bo malce več oblakov.

Spremembe, ki bi prinesla padavine, za zdaj ni videti V soboto dopoldne bo še jasno, popoldne pa se bo od severa postopno pooblačilo. Čez dan bo ponekod pihal jugozahodni veter, zvečer pa bo v severovzhodni Sloveniji prehodno zapihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od –3 do 4, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 14 do 21 stopinj Celzija, na spletni strani piše agencija za okolje.

Tudi v noči na nedeljo bo še oblačno, čez dan pa se bo spet počasi jasnilo in tudi ogrelo, vendar bo zaradi jutranje oblačnosti mogoče nekaj stopinj manj kot v teh dneh, je povedal dežurni meteorolog Andrej Pečenko.

Kljub nekoliko hladnejši nedelji pa po besedah Pečenka večje spremembe, ki bi lahko prinesla padavine, za zdaj ni na vidiku.

Manjša prelomnica v četrtek Za začetek tedna napoveduje precej jasno vreme, predvsem v ponedeljek in torek, brez kakšnih posebnosti. "Možnost je, da zapiha jugozahodni veter, in zaradi tega bi lahko bilo nekoliko topleje na vzhodu kot na Primorskem. Temperature so bodo gibale okoli 20 stopinj Celzija, lahko tudi čez," je navedel Pečenko.

Manjšo spremembo lahko pričakujemo v drugi polovici prihodnjega tedna. Od četrtka, ko se ob 17.57 začne koledarska pomlad, bo zaradi povečane oblačnosti nekoliko hladneje.

So nadpovprečne temperature lahko skrb vzbujajoče? V večjem delu Evrope in tudi pri nas so temperature za marec nadpovprečne. Kot je dejal Pečenko, so v Sloveniji nad povprečjem od ene pa do treh, štirih stopinj Celzija. "To sicer ni ekstremno, ni rekordno, ker so lahko tudi višje. Jutra so hladnejša, zato povprečje ni tako veliko," je pojasnil.

Po Evropi so sicer veseli, da se zima poslavlja, vendar so hkrati tudi zaskrbljeni, da te visoke temperature ne pomenijo nič dobrega, piše Deutsche Welle. Preostanek tedna bodo v srednji Evropi temperature od 2 do 3 stopinje Celzija nad povprečjem.

Manj oblakov, več toplote Ob tem nemška meteorologinja Anna Wieczorek pojasnjuje, da temperature niso nič nenavadnega in da gre za običajna nihanja.

Zakaj pa je letos tako neobičajno toplo? Odgovor je preprost, je dejala Wieczorekova in dodala, da je bilo nebo v prvi polovici marca skoraj brez oblakov, zato se je ozračje lahko segrelo.

"Sonce je zdaj že tako visoko kot konec septembra in ima že toliko energije, da lahko ogreje. Če bi bila megla, bi malo zadržala temperaturo, ker pa niti megle ni, sonce takoj, ko se pokaže, že prinaša energijo in segreva," pa je dejal Pečenko in dodal, da k dodatnemu segrevanju nekaj prispeva tudi veter, ki vse skupaj nekoliko premeša.