Ponedeljek,
28. 11. 2016,
15.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

5

Natisni članek

pogajanja Miro Cerar Fides sindikati javnega sektorja Boris Koprivnikar

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 15.15

6 let, 7 mesecev

Premier Cerar podpira ministrico Kolar Celarčevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

5

Miro Cerar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednik vlade Miro Cerar je izrazil podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Izpostavil je, da je zanj ključno, da ministrica spoštuje zavezo o vložitvi zakonodajnega paketa do 12. decembra, ki jo je dala tako njemu kot koaliciji.

Obljubljen zakonodajni paket namreč pomeni začetek najbolj ključnih reform v zdravstvu. "Pričakujem, da se bo ministrica Milojka Kolar Celarc držala začrtanih rokov, saj si želim modernizirati slovensko javno zdravstvo. Dokler sva na skupni poti sprememb na bolje v dobrobit ljudi, ministrica uživa moje zaupanje," dodaja premier Miro Cerar.

Ministrica ni prekoračila pooblastil

Glede na aktualna dogajanja Cerar pojasnjuje, da vladni sporazum s Fidesom o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti nima prilog ter da ministrica ni prekoračila svojih pooblastil, ki jih ji je podelila koalicija in vlada, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Koalicijski partnerici sta namreč v minulih dneh ostro nastopili proti ministrici za zdravje, ki je v torek parafirala stavkovni sporazum s Fidesom.

Erjavec meni, da se je Cerar z izjavo prenaglil

Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da se je premier Cerar z izjavo o zaupanju ministrici Kolar Celarčevi prenaglil, saj bi se moral glede trditev o prilogi k sporazumu pogovoriti še s partnerji. Po Erjavčevi oceni ministrica očitno laže, morajo pa to razčistiti, saj da je v takem nezaupanju v vladi, ki je na resni preizkušnji, težko delati.

Predsednika DeSUS Karla Erjvca čudi današnja izjava predsednika vlade, saj da je bil tudi sam prisoten na koalicijskem srečanju, na katerem je ministrica omenjala prilogo k sporazumu. | Foto: Predsednika DeSUS Karla Erjvca čudi današnja izjava predsednika vlade, saj da je bil tudi sam prisoten na koalicijskem srečanju, na katerem je ministrica omenjala prilogo k sporazumu.

Vladi na tak način ne kaže dobro, je ocenil Erjavec. Odzval se je na današnjo izjavo premierja, da ministrico za zdravje podpira, da ni prekoračila svojih pooblastil in da sporazum o začasni prekinitvi stavke, ki ga je Kolar Celarčeva v torek parafirala z zdravniškim sindikatom, nima prilog.

Nasprotno s Fidesom in ministrstvom koalicijski partnerji iz vrst DeSUS in SD namreč trdijo, da je ministrica sama na koalicijskem srečanju minuli teden omenila prilogo k sporazumu, ki opredeljuje njegovo izvajanje. Na srečanju so bili prisotni tudi predsednik SD Dejan Židan in vodja poslanske skupine Matjaž Han, podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar in vodja poslanske skupine Franc Jurša, je danes spomnil Erjavec in dodal, da z dokumentom razpolagajo.

Erjavec: Nezaupanje ni dobra popotnica za kakovostno delo vlade

Če premier Cerar na podlagi pogovora z ministrico verjame njej, po Erjavčevem mnenju pomeni, da laži obtožuje druge. Zato je nujno, da partnerji to razčistijo, je poudaril prvak DeSUS in dodal, da takšno nezaupanje ni dobra popotnica za kakovostno nadaljnje delo vlade oziroma si težko predstavlja sodelovanje.

Poleg tega ga čudi današnja izjava predsednika vlade, saj da je bil tudi sam prisoten na koalicijskem srečanju, na katerem je ministrica omenjala prilogo k sporazumu.

Dokler sva na skupni poti sprememb na bolje v dobrobit ljudi, ministrica Milojka Kolar Celarc uživa moje zaupanje, je povedal premier Miro Cerar. | Foto: Bobo Dokler sva na skupni poti sprememb na bolje v dobrobit ljudi, ministrica Milojka Kolar Celarc uživa moje zaupanje, je povedal premier Miro Cerar. Foto: Bobo

Sicer pa je Erjavec pozdravil Cerarjevo izjavo, da je zanj ključno, da ministrica spoštuje zavezo o vložitvi zakonodajnega paketa do 12. decembra, ki jo je dala tako njemu kot koaliciji.

To od nje pričakuje tudi DeSUS, čeprav je Erjavec skeptičen do tega, da ji bo uspelo, če ji ni v dveh letih. Poleg tega bi po njegovih besedah pričakovali, da bi tudi koalicija imela v tem času vpogled v predloge oz. da bi vedeli, v katero smer gre reforma. Po mnenju predsednika DeSUS si premier le kupuje čas, saj je očitno, da ministrica ni kos nalogam.

DeSUS je sicer ministrici podporo odrekel že v petek, še manj zaupanja pa je po Erjavčevih besedah deležna po omenjenih trditvah glede priloge k sporazumu s Fidesom.

Podpredsednik DeSUS Gantar je po današnjem premierjevem sporočilu za STA izpostavil, da je za delovanje koalicije in vlade ključno, da dosežejo sporazum tudi z drugimi sindikati javnega sektorja. Spomnil je, da je prišlo do težav ravno zaradi parafiranja sporazuma vlade s Fidesom.

V SD pričakujejo primerjavo sporazuma s koalicijsko pogodbo

V SD pričakujejo, da bo ministrica Kolar Celarčeva ob obrazložitvi sporazuma s Fidesom na vladi tudi pojasnila, kako je ta sporazum v skladu s koalicijsko pogodbo in pri tem podkrepila navedbe s predlogi zdravstvenih zakonov, je dejal Židan. Sicer pa po njegovih besedah ne govorijo o usodi ministrice.

Židan je ob robu seje predsedstva SD, na kateri so se dotaknili tudi aktualnih dogodkov v zdravstvu, opozoril, da je ministrica Kolar Celarčeva zatrjevala, da gre parafiran sporazum s Fidesom v smer, ki je zapisana v koalicijski pogodbi.

Ker bi zaveze s področja zdravstva v koalicijski pogodbi v SD danes znova podpisali, v stranki pričakujejo, da bo ministrica pokazala, kako sporazum sovpada s predlaganimi zakoni na področju zdravstva.

Po besedah predsednika SD Dejana Židana je najbolj pomembno vprašanje v tem hipu, kako rešiti vprašanje čakalnih vrst, na katere je uvrščenih skoraj četrtina milijona Slovencev. Po njegovem mnenju morajo biti vsi ukrepi usmerjeni v to. | Foto: Bor Slana Po besedah predsednika SD Dejana Židana je najbolj pomembno vprašanje v tem hipu, kako rešiti vprašanje čakalnih vrst, na katere je uvrščenih skoraj četrtina milijona Slovencev. Po njegovem mnenju morajo biti vsi ukrepi usmerjeni v to. Foto: Bor Slana

Po njegovem mnenju sporazum v več točkah ne sledi koalicijski pogodbi.

Po Židanovih besedah je najbolj pomembno vprašanje v tem hipu, kako rešiti vprašanje čakalnih vrst, na katere je uvrščenih skoraj četrtina milijona Slovencev. Po njegovem mnenju morajo biti vsi ukrepi usmerjeni v to. Zato bodo tudi vnaprej podpirali vse aktivnosti, da se reši problem čakalnih vrst.

Koprivnikar: V sporazumu je kar nekaj nejasnosti

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je sicer pred srečanjem nekaterih ministrov pri premierju dejal, da so natančno pregledali sporazum vlade s Fidesom in ugotovili, da je kar nekaj nejasnosti. Po njegovih besedah je pričakovati, da bodo danes razpravljali tudi o tem. O zaupanju v ministrico pa se Koprivnikar ni želel izreči.

"Če vlada podpiše sporazum, mora natančno vedeti, kakšne obveznosti in morebitne posledice s tem sprejema," je ob prihodu na vlado ponovil minister. Po njegovih besedah se je vredno trdo pogajati, "a kar podpišemo, smo dolžni v celoti izpolniti".

Pozivov in izjav stranke DeSUS, ki je ministrici za zdravje v petek odrekla podporo, Koprivnikar danes ni želel komentirati. Prav tako se ni izrekel o vprašanju, ali Kolar Celarčeva še uživa njegovo zaupanje. "Nisem tisti, ki bi sodil o zaupanju v ministrico. To je naloga predsednika vlade," je dodal.

Upokojenci proti dodatni obremenitvi zdravstvene blagajne zaradi sporazuma z zdravniki

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) in Sindikatu upokojencev Slovenije so v ločenih sporočilih za javnost izrazili nestrinjanje, da bi finančna sredstva, potrebna za realizacijo sporazuma s Fidesom, bremenila zdravstveno blagajno.

Kot so v Zdusu zapisali v odprtem pismu vladi in Fidesu, naj bi namreč dodatna finančna sredstva za boljše plače zdravnikov (okrog 40 milijonov evrov) zagotovil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "O sredstvih ZZZS lahko odloča lastnik, to so plačniki storitev v blagajno, ne pa vlada, še manj sindikat," so poudarili.

Ker so prihodki ZZZS omejeni, to po njihovih navedbah pomeni, da se bo zaradi večjih odhodkov za plače zdravnikov zmanjšal obseg storitev za zavarovane osebe, dostopnost do zdravstvenih storitev se bo poslabšala, podaljšale se bodo čakalne dobe in povečal se bo obseg tistih, ki si bodo v stiski morali poiskati pomoč v samoplačniških ordinacijah. S tem pa se zlasti upokojenci ne morejo strinjati.

V Fidesu začudeni

V Fidesu so začudeni nad današnjim pismom upokojencev. Poudarili so, da ne bodo pristali, da Zdus, ki ima status humanitarne organizacije in organizacije v javnem interesu na področju sociale in kulture, s takimi odprtimi pismi skuša netiti konflikt med zdravniki in bolniki. Kot so poudarili v sindikatu, so prevzeli svoj del odgovornosti in še pred parafiranjem sporazuma, ki vsebuje nastavke za prepotrebno zdravstveno reformo, zamrznili stavko.

Se jim pa zdi zanimivo, da so se v Zdusu "oglasili šele, ko je bil parafiran sporazum z vlado in ko ga dve koalicijski stranki želita na vsak način zrušiti. Pomenljivo," so še zapisali v Fidesu, ki bo predvidoma za petek sklical sejo glavnega odbora.

Sporazum, ki ga je ministrica v torek parafirala z zdravniškim sindikatom Fides, ni le zatresel stolčka ministrici, pač pa tudi zaustavil pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja.