SiolNET. Novice Slovenija
2,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Ptuju posekali šest mogočnih dreves #video

2,10

termometer

Tudi na Ptuju je tako, kot reče župan. Kljub protestom in več kot štiri tisoč podpisom proti poseku je danes zjutraj na ptujski tržnici nenapovedano padlo šest mogočnih starih dreves.

[video: 67381 / ]

Civilni iniciativi ni uspelo preprečiti načrtov občine, da za skoraj pet milijonov evrov tržnico preuredi v večnamenski prireditveni prostor. Zato so danes v znamenje protesta na stopnicah mestne hiše zagorele sveče, so poročali v oddaji Danes na Planet TV.

O pravi drvarski akciji na ptujski tržnici ni bil obveščen niti Musap Ziberi, ki tu že 41 let prodaja sadje. "Ura je bila 7.19, ko so začeli. V približno desetih minutah so bila že vsa podrta," je povedal Ziberi. Tudi sam je na porezanem štoru prižgal svečo. Člani civilne iniciative Ohranimo drevesa na ptujski tržnici pa so dodali še cvetje iz papirja.

Nemo opazovali ostanke

"Moram reči, da sem šokirana, nismo pričakovali česa takega. Čeprav je bilo napovedano, smo vendarle upali, da se bo dialog vzpostavil," je o županu dejala Romana Ercegovič iz Civilne iniciative Ohranimo drevesa na ptujski tržnici.

Ptujčani so si le nemo ogledovali ostanke porezanih dreves. Prepričani so, da podiranje v takšni naglici ni naključje. "Jaz mislim, da je bilo to zato, da so to naredili brez ovir, ker bi bili ljudje zagotovo tu, ki bi protestirali," je menila Marta Vnuk.

Med podiranjem dreves je padel tudi pano za plakate, ostal pa transparent z načrti za prenovo tržnice. Ta je vredna skoraj pet milijonov evrov in predvideva zasaditev 14 novih dreves. A vseh Ptujčanov načrti niso prepričali, zato so tudi na stopnicah mestne hiše zagorele sveče.

Uvod v vroče politično leto

Ptujski župan danes ni želel stopiti pred kamero, da bi svojim občanom pojasnil, zakaj se je kljub številnim protestom odločil za posek dreves. Pravzaprav nihče iz mestne hiše danes na to temo ni želel govoriti. Kot kaže, je današnji posek pravzaprav uvod v vroče politično leto, ki prinaša tudi lokalne volitve. Čeprav pri drevesih ni naletela na posluh, bo civilna iniciativa nadaljevala delo.

"4.500 ljudi je podpisalo peticijo, da se ohranijo drevesa, a jih ni nihče poslušal. Torej niti svetniki niti župan niso pokazali volje, da bi prisluhnili ljudem," je dejala Ercegovičeva.

Ptujska občina bo razpis za ureditev tržnice objavila v prihodnjih dneh, gradnjo pa naj bi predvidoma začeli spomladi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 53
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin