Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 10.25

8 let

Na Primorskem močni sunki burje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi močne burje razglasila rdečo stopnjo ogroženosti za severni Jadran.

Zaradi burje, ki presega sto kilometrov na uro, je na primorski avtocesti oviran promet med Koprom in razcepom Nanos. V Vipavski dolini velja prepoved vožnje za nekatera vozila, so zapisali na spletni strani prometno-informacijskega centra. Na hitri cesti med Šempetrom in Nanosom ter na regionalni cesti Ajdovščina - Podnanos velja prepoved vožnje za kamp - prikolice, za vsa vozila s ponjavami in hladilnike. Za kamp - prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton je prepovedan promet tudi na cestah Ajševica - Tri Hiše - Selo in Tri Hiše - Volčja Draga, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Veter je že povzročil nekaj škode V naselju Gonjače v občini Brda je burja poškodovala del strešne kritine na stanovanjski hiši, na piščančji farmi v občini Komen pa odkrila streho.

Do štiri metre visoki valovi Po podatkih Uprave RS za pomorstvo v Kopru dosega hitrost burje ob slovenski obali okrog 100 kilometrov na uro, na odprtem morju pa v sunkih okrog 50 vozlov oz. 92 kilometrov na uro. Nižje dele obale bi lahko ob plimi poplavilo morje, valovi pa so trenutno visoki do štiri metre.

Ribiške ladje ne bodo izplule Kot so povedali na postaji pomorske policije v Kopru, so o nevarnostih zaradi visokih valov obveščene vse ladje. Prav tako nocoj ne bodo izplule niti ribiške ladje. Ladje v pristanišču in v marinah so varne, zagotavljajo, nekaj problemov utegnejo imeti le lastniki manjših plovil, ki so privezane ob bojah pred Ankaranom.

Možno poplavljanje morja Vodja oddelka za hidrološke prognoze Arsa Janez Polajnar je zaradi močne burje opozoril na visoko plimovanje morja danes in v sredo. "Zlasti ob plimi danes zvečer in v sredo zjutraj lahko morje zaradi valovanja poplavi in poškoduje izpostavljene dele obale, najbolj na udaru bo Piranska punta," je pojasnil. Tudi v Mestni občini Koper voznike pozivajo, naj avtomobile za vsak slučaj umaknejo z Ukmarjevega trga.

Kot je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina Igor Benko, naj bi bilo najhuje v sredo med šesto in osmo uro zjutraj, ko lahko posamezni sunki burje presežejo celo 180 kilometrov na uro. V nočnem času, med 20. uro in 6. uro v sredo, pa bodo sunki presegali 160 kilometrov na uro.

Pihalo bo tudi v krajih, ki burje niso tako vajeni Močna burja bo tokrat pihala tudi na območju tistih krajev v srednji in spodnji Vipavski dolini, ki na burjo niso tako navajeni kot v zgornjem delu, zato pričakujejo večjo škodo in več klicev na pomoč. Na Ajdovskem bo sicer dežuralo 140 pripadnikov reševalnih služb, predvsem gasilcev.

Ponavlja se scenarij izpred enega leta Kot je dejal meteorolog Branko Gregorčič, bo burja, ki bo v sunkih na Obali dosegala do 120 kilometrov na uro, oslabela v noči na četrtek. Sicer se to ponavlja po 12 mesecih. Lani je bilo podobno, ko so najmočnejši sunki burje dosegali tudi do 180 kilometrov na uro. Zato je treba biti po Gregorčičevih besedah zelo previden v prihodnjih 24 urah predvsem na Primorskem, ogrožen bo tranzitni promet, opozarjajo pa tudi na možnost poškodbe zaradi različnih letečih predmetov.

Direktor urada za preventivo pri upravi za zaščito in reševanje Srečko Šestan pa je izpostavil, da bo letošnja burja podobna lanski, nekje bo močnejša, nekje pa ne, a še vedno v "rdečem območju".

Lanski posnetek ob hudi burji v Vipavski dolini

Zaprti vrtci in šole Zaradi napovedane močne burje so v občinah Ajdovščina, Vipava in Nova Gorica zaprli osnovne šole in vrtce ter glasbeno šolo. Za tiste, ki nimajo varstva za svoje otroke, bo organizirano dežurstvo, šolskih prevozov zaradi zapore cest pa ne bo. Vrata osnovnih šol, vrtcev in glasbene šole bodo ostala zaprta tudi v Mestni občini Nova Gorica in Vipava. Prav tako ne bo običajnih šolskih prevozov, saj bo močno moten tudi promet na cestah.

Prav tako bodo zaprte srednje šole v Ajdovščini in Vipavi. Enako so priporočili ravnateljem srednjih šol na Goriškem.

Izjavo ajdovskega župana Marjana Poljšaka o zaprtju šol in vrtcev lahko poslušate na spodnji povezavi:

Ne spreglejte