Četrtek,
3. 10. 2024,
19.58

Osveženo pred

3 ure, 14 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Natisni članek

Državni zbor Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje minister za obrambo kandidatura Vinko Logaj Borut Sajovic

Četrtek, 3. 10. 2024, 19.58

3 ure, 14 minut

Ministrska kandidata Logaj in Sajovic sta se predstavila v državnem zboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Državni zbor | Kandidat za vodenje šolskega ministrstva Vinko Logaj naj bi nasledil Darja Feldo, ki je s položaja odstopil, Borut Sajovic pa naj bi zasedel mesto dosedanjega ministra za obrambo Marjana Šarca, ki je bil izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu.  | Foto STA

Kandidat za vodenje šolskega ministrstva Vinko Logaj naj bi nasledil Darja Feldo, ki je s položaja odstopil, Borut Sajovic pa naj bi zasedel mesto dosedanjega ministra za obrambo Marjana Šarca, ki je bil izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu.

Foto: STA

Danes sta se v državnem zboru predstavila kandidata, ki naj bi prevzela vodenje šolskega in obrambnega ministrstva. Vinko Logaj, ki naj bi zamenjal Darja Feldo, je kot eno pomembnejših nalog izpostavil povečanje ugleda učiteljev in šole. Kandidat za obrambnega ministra Borut Sajovic pa je ocenil, da na polovici mandata še niso izpolnili vseh zavez na področju obrambe, a gredo v pravo smer. Sajovic je uspešno prestal zaslišanje, z devetimi glasovi za in šestimi glasovi proti so člani odbora njegovo predstavitev načrtov za delo na resorju ocenili kot ustrezno. Skozi sito se je uspešno prebil tudi Logaj, njegovo predstavitev je odbor za izobraževanje, znanost in mladino z osmimi glasovi za in petimi glasovi proti ocenil kot ustrezno. Oba kandidata čaka še potrjevanje v državnem zboru, ki je predvideno za ponedeljek. 

Borut Sajovic uspešno skozi sito matičnega odbora DZ

Sajovic je v predstavitvi članom odbora med prednostnimi nalogami izpostavil modernizacijo Slovenske vojske (SV), dodatno opremljanje s poudarkom na dvojni rabi opreme, nadgradnjo sistema civilne zaščite in reševanja, v sodobni obrambi pa po njegovem mnenju pomembno mesto zavzemajo tudi inovacije, znanje, razvoj in sodelovanje z gospodarstvom.

Med ključnimi nalogami, ki obrambno ministrstvo čakajo do izteka mandata, je tako med drugim naštel sprejemanje nekaterih zakonodajnih predlogov, med drugim novele zakona o kritični infrastrukturi, pridobivanje evropskih sredstev, izvajanje projektov v okviru načrta za okrevanje in odpornost, usposabljanje lastne ekipe za uporabo namenskih letal za gašenje požarov ter nadaljnje sodelovanje s sosednjimi državami. Zavzel se je tudi za nadgradnjo slovenskih vojašnic in kibernetske varnosti.

Borut Sajovic | Foto: STA Foto: STA DZ bo o ministrskem kandidatu dokončno odločil na ponedeljkovi seji. Če bo potrjen, bo dosedanji vodja poslancev Svobode Sajovic na mestu ministra za obrambo nasledil Marjana Šarca, ki je bil na zadnjih evropskih volitvah izvoljen za evropskega poslanca. V vmesnem času je ministrstvo vodil premier Robert Golob.

Vprašanja članov odbora za obrambo

Člane je na predstavitvi najprej zanimalo, kako na ministrstvu za obrambo teče postopek nakupa osemkolesnikov. Poslanec Franc Medic (NSi) je vprašal tudi, kako jim bo uspelo popolniti vojaško sestavo.

Sajovic je dejal, da se Slovenija trudi, da bi izpolnila zavezo Natu glede osemkolesnikov. Podrobnosti postopkov na ministrstvu še ne pozna, so pa po njegovih besedah tako dodelani, da lahko v nekaj mesecih pride do dogovora tega posla po principu država-državi, torej brez posrednikov, kar bo omogočilo transparenten nakup.

Tudi zaradi nabave osemkolesnikov je treba vojaško moštvo okrepiti, je dejal. To je pomembno tudi zaradi zaostrenih geopolitičnih razmer. Pri tem je treba nadaljevati pot, ki je bila po besedah Sajovica na ministrstvu odlična, predvsem v zadnjem letu. "Ključni so ljudje," je dejal. Popolnitev bodo dosegli, če bodo ljudje imeli dobre pogoje dela, torej tudi ustrezno plačilo, meni.

Sajovic je odgovarjal tudi na vprašanja glede uvedbe naborništva. Poslanec Jožef Lenart (SDS) ga je namreč vprašal, ali se zavzema za obvezno služenje vojski. Kot je dejal Sajovic, to ni zgolj odločitev ministra, ampak jo morajo sprejeti skupaj. Za zdaj naj bo sicer prvenstveno prostovoljna osebna odločitev. "Biti v službi domovine ne sme biti prisilna odločitev, to mora biti notranji vzgib," je dejal.

Poslanko Levice Natašo Sukič, ki je dejala, da jo zelo veseli kandidatovo izpostavljanje dvojne rabe opreme za vojsko, je zanimalo tudi, kaj meni o črtanju starostne omejitve za vojake ter kako se opredeljuje do resolucije Evropskega parlamenta o nadaljnji finančni in vojaški podpori držav članic EU za Ukrajino.

Sajovic meni, da se s tem, ko nekdo dopolni 45 let, pot zanj ne more in ne sme končati. Če ne morejo biti vojaki, morajo biti v sistemu ministrstva, drugih državnih upravnih organih ali v službah dvojne rabe. "Vso to bogato znanje in izkušnje je treba ohraniti," je poudaril Sajovic. Glede obrambe Ukrajine pa je treba poskrbeti za vse orožje in opremo, dokler ne pride do miru, in s ciljem, da se spopadi čim prej ustavijo.

Tudi Logaj prepričal člane odbora

"Prepričan sem, da sta slovenski šolski sistem in slovenska šola v splošnem dobra, da imamo dobre vrtce in šole, dobre podporne službe na nivoju države," je v predstavitvi na odboru DZ za izobraževanje, znanost in mladino dejal kandidat za novega ministra, ki je zadnje desetletje vodil zavod za šolstvo. Zaradi hitrih sprememb v družbi pa imamo po njegovih besedah "cel kup izzivov na področju vzgoje in izobraževanja, s katerimi se je treba intenzivno ukvarjati".

Logaj je v predstavitvi kot pomembno izpostavil povečanje ugleda učiteljev in šole. Med prvimi nalogami na čelu ministrstva je napovedal vzpostavitev dialoga z vsemi deležniku v šolskem prostoru, kot prioriteti pa navedel tudi prenovo programskega dela vrtcev in šol ter urejanje plačnega sistema.

Vinko Logaj | Foto: STA Vinko Logaj Foto: STA V odgovorih na vprašanja poslancev je Logaj nanizal tudi nekaj rešitev za reševanje kadrovske problematike, napovedal nadaljnje investicije v vrtce in šole ter se zavzel za ureditev področja nadarjenih učencev ter področja izobraževanja romskih otrok. Odgovarjal je tudi na vprašanja o svojem dosedanjem delu na čelu zavoda za šolstvo, pri čemer je zavrnil več očitkov opozicije o nepravilnostih.

Tako koalicijski kot opozicijski poslanci so izpostavili kadrovsko problematiko v šolstvu. Na vprašanje, kaj bo naredil, da bodo učitelji radi prihajali v šolo, je Logaj odgovoril, da je treba okrepiti podporo ob vstopu v poklic, denimo mentorstvo učiteljem začetnikom. Rešitev vidi tudi v štipendijski politiki in urejanju plačnega sistema, pa tudi v krepitvi avtonomije učitelja.

Logaj je med drugim podprl idejo glede zapisa najnižjega deleža sredstev BDP za področje vzgoje in izobraževanja v novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Kot je napovedal, se bo angažiral, da bodo uskladili metodologijo, kaj vse bo v tem deležu vključeno.

Združevanja vrtcev v smislu zmanjševanja pedagoškega delovanja v vrtčevskem prostoru pa ne podpira, saj meni, da mora "pedagoško vodenje ostati tam, kjer se izvaja vzgojno-izobraževalni proces". Odprto pa je po njegovem mnenju vprašanje organizacije skupnih služb, ki pokrivajo poslovanje.

Vrtec | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Prav tako ne podpira šolanja na daljavo, če lahko pouk teče v šoli, ker gre pri tem tudi za vzgojni proces. Po njegovem mnenju je novela zakona o osnovni šoli področje šolanja na domu uredila na ustrezen način. Tudi rešitev o postopnem vključevanju priseljencev v omenjeni noveli je ocenil kot ustrezno, podprl pa je bolj intenzivno učenje učnega jezika.

Člani odbora so opozorili tudi na slabšanje rezultatov na mednarodnih preverjanjih, s čimer se po Logajevih navedbah že ukvarjajo. Kot temeljno predpostavko je izpostavil izhodišče, da za bralno pismenost v šolskem prostoru ne skrbi le učitelj slovenščine, ampak so dolžni skrbeti vsi učitelji.

Na vprašanje, ali bi podprl prepoved osebnih elektronskih naprav v šoli, pa je dejal, da to v današnji dobi ni mogoče narediti, da pa je te naprave treba smiselno in koristno uporabiti v šolskem prostoru in da je odprto vprašanje regulacije.

Pokoj namerava "zamrzniti"

Kandidata za ministra za vzgojo in izobraževanje Logaja je premier Robert Golob izbral po odstopu Darja Felde s tega mesta. Logaj je od leta 2014 vodil zavod za šolstvo, kjer pa je letos poleti napovedal predčasen umik s te funkcije in upokojitev, a se je tik pred odhodom z direktorskega mesta odločil sprejeti vabilo v vladno ekipo.

Na področju vzgoje in izobraževanja sicer deluje vso svojo kariero. Sprva je kot učitelj fizike in tehnične vzgoje poučeval na osnovni šoli, kjer se je povzpel na mesto ravnatelja. Nato je bil med soustanovitelji in prvi ravnatelj Gimnazije Litija, ob tem je deloval tudi na Šoli za ravnatelje. Na ministrstvu za šolstvo in šport je Logaj nekaj let vodil direktorat za srednje in višje šole ter izobraževanje odraslih. V času vodenja zavoda za šolstvo pa je vodil prenovo več kurikularnih dokumentov. 

Borut Sajovic
Novice Sajovic in Logaj na zaslišanje pred pristojna parlamentarna odbora
Borut Sajovic
Novice Premier Golob v DZ poslal predlog za imenovanje Sajovica in Logaja v ministrsko ekipo