Četrtek,
28. 5. 2015,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stavka zdravnikov Milojka Kolar Celarc Boris Koprivnikar

Četrtek, 28. 5. 2015, 16.24

8 let

Ministrica za zdravje: Stavka zdravnikov ni upravičena (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in minister za javno upravo Boris Koprivnikar sta po današnji seji vlade povedala, da stavko zdravnikov obžalujeta.

Ministra poudarjata, da je stavka zdravnikov sicer legitimna, ni pa upravičena, saj vladna stran izpolnjuje vse dogovore, dosežene na sestanku 10. aprila na Ministrstvu za javno upravo. Ker vlada ne krši kolektivne pogodbe, stavka ne bo plačana.

Plače bodo dobili tisti, ki danes ne stavkajo, je povedala Milojka Kolar Celarc in dodala: "Ne morem prevzeti odgovornosti za stavko, ta je na sindikatu Fides. Že danes napovedujejo večjo, tritedensko stavko, ne glede na to, kaj bo vlada naredila. Mi se držimo sklenjenih dogovorov."

Tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar pritrjuje, da stavka ni potrebna, saj vlada vse obveznosti in obljube izpolnjuje. "Plačilo stavke ni prosta presoja ministra, ampak je zakonsko določeno," pravi.

Zdravništvo bo z "vetrom v jadrih" nadaljevalo s svojimi zahtevami Celodnevna stavka zdravnikov je po oceni zdravniških organizacij uspela. Po vseh večjih bolnišnicah v državi so se zdravniki množično udeleževali stavke, stavkokazov je bilo po besedah Bojana Popoviča iz Fidesa malo. Ob tem v zdravniških organizacijah napovedujejo, da bodo z vetrom v jadrih nadaljevali s svojimi zahtevami.

"Če bo oblast arogantna, bomo napovedali enotedensko stavko" Celodnevna stavka zdravnikov je bila po oceni zdravniških organizacij uspešna. Po vseh večjih bolnišnicah v državi so se zdravniki množično udeleževali stavke, stavkokazov je bilo po besedah Bojana Popoviča iz Fidesa malo. Ob tem v zdravniških organizacijah napovedujejo, da bodo z vetrom v jadrih vztrajali pri svojih zahtevah.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je na današnjem popoldanskem sestanku zdravniških organizacij izrazil upanje, da je politika razumela njihovo opozorilo. "Če tega niso danes razumeli, pa bodo v prihodnosti. Če bo oblast arogantna, bomo napovedali enotedensko stavko," je dejal.

Dodal je, da zdravniške organizacije zdaj ne smejo zaspati oz. počivati na uspehu današnje stavke, pač pa morajo takoj začeti izdelovati strategijo do konca leta, kako prepričati javnost s svojimi argumenti.

Tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina upa, da so odgovorni slišali njihovo opozorilo. A kot pravi, bo v petek običajen dan, ko se bo treba vrniti na stare tirnice, v žalostno okolje.

Napovedal je, da bodo morale tudi zdravniške organizacije pokazati večjo učinkovitost. Tako bodo verjetno še pred začetkom poletja organizirali dvotedensko strateško konferenco o prihodnosti slovenskega zdravstva.