Četrtek,
1. 3. 2012,
13.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Narodni svet koroških Slovencev Ljudmila Novak

Četrtek, 1. 3. 2012, 13.14

8 let, 5 mesecev

"Ministrica Novakova občine avstrijske Koroške spomnila na domačo nalogo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), ena od krovnih organizacij koroških Slovencev, se je odzval na polemiko, ki jo je sprožila izjava ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmile Novak.

Novakova je na avstrijskem Koroškem dejala, da bi lahko tam dobili še nove dvojezične krajevne napise.

Izjava ministrice je sprožila buren odziv Na izjavo ministrice, da si ob določenih pogojih in ustreznem pozitivnem vzdušju zna predstavljati postavitev nadaljnjih dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, ki jo je izrekla po obisku v Celovcu, se je nepričakovano ostro odzval deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler, za njim pa še predsednik Zveza za prihodnost Avstrije (BZÖ) na avstrijskem Koroškem Sigisbert Dolinschek. Dörfler je tudi zahteval priznanje nemškogovoreče skupnosti v Sloveniji na isti ravni, kot je to urejeno za madžarsko in italijansko manjšino v Sloveniji.

NSKS: Memorandum predvideva točno to NSKS ob tem izpostavlja, da memorandum, ki so ga podpisali ob dogovoru o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov 26. aprila lani, predvideva točno to, na kar je spomnila ministrica Novakova; zakonska ureditev predvideva ob vse boljšem vzdušju v deželi možnost za občine, da z ustreznimi sklepi postavijo dodatne dvojezične napise.

"Da je ministrica Novakova s svojo izjavo le spomnila na možnost čimprejšnjega opravljanja domačih nalog koroških občin, je v smislu dobrega sosedstva na vsak način pozitivna pobuda, ki se je na Koroškem zelo veselimo," je zapisal NSKS. Ob tem je kot neprimerno in neutemeljeno ocenil zahtevo politikov avstrijske Koroške po priznanju nemškogovoreče skupine v Sloveniji na isti ravni, kot jo predvideva ureditev za italijansko in madžarsko manjšino v Sloveniji.

"Kdor se doma hvali z diskontno rešitvijo pri 17,5 odstotka za dvojezične napise in uradni jezik, bi, upoštevajoč ista merila za staroavstrijsko skupino v Sloveniji, moral zastopati tudi mandat za koroške Slovence v deželnem zboru in avstrijskem parlamentu, isto pa seveda za štajerske Slovence," je še zapisal NSKS.