Torek,
20. 8. 2013,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Torek, 20. 8. 2013, 15.00

8 let

Minister za zdravje zagotavlja: Od oktobra se bomo lahko zdravili v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čez dva meseca bo začela v Sloveniji veljati direktiva o prostem pretoku pacientov. Na ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da bo tako, čeprav direktiva v Sloveniji še ni prenesena niti v zakonodajo.

Direktiva o uveljavljanju pravic pacientov pri čezmejnem zdravstvenem varstvu se v Sloveniji še ne uporablja, ker je še nismo prenesli v zakonodajo, pojasnjujejo na ministrstvu. A zagotavljajo, da aktivnosti na tem področju potekajo. "Vendar pa se glede zdravljenja v tujini že izvaja veljavna nacionalna in evropska zakonodaja." Kot je neuradno slišati, je v zvezi z izvajanjem direktive med Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki bo kril stroške, in ministrstvom za zdravje slaba dva meseca pred začetkom še precej odprtih vprašanj. Katera so, na ministrstvu nočejo povedati. Direktiva se mora začeti izvajati 25. oktobra, od takrat bo med članicami EU omogočen prost pretok pacientov.

Bolnik bo plačal le razliko v ceni Kot pojasnjuje Urška Štorman z ministrstva za zdravje, se bo tudi po prenosu direktive v nacionalno zakonodajo izvajala dozdajšnja praksa. Zdravljenje v tujini bo plačal ZZZS, razen morebitnih doplačil, ki jih doplačujejo tudi zavarovanci države, kamor bo pacient odšel na zdravljenje. "ZZZS bo povrnil stroške do višine, ki bi jih poravnali v matični državi; če bodo stroški zdravljenja v tujini višji, bo pacient moral razliko poravnati sam."

Višina prispevkov se ne bo povečala Na ministrstvu zagotavljajo, da se višina prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje zaradi izvajanja direktive ne bo povečala. Kot pojasnjujejo na ZZZS, ne pričakujejo večjih stroškov oziroma večjega odliva bolnikov v druge članice EU, saj je bil njihov delež do zdaj majhen. "Največji odliv pričakujemo na področju ambulantno-specialističnih pregledov oziroma tam, kjer so v Sloveniji dolge čakalne dobe."

O tem, v kateri državi EU se želi zavarovanec zdraviti, bo pacient lahko odločal sam. "Pogoj je, da gre za oskrbo, ki je vključena v storitve, do katerih je pacient na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičen v Sloveniji."

V vsakem primeru bodo imeli zavarovanci po vrnitvi v Slovenijo pravico do nadaljnjega zdravljenja doma, čeprav so bili prej na pregledu ali zdravljenju v tujini.

Postopek Pacient, ki se bo odločil za zdravljenje v kateri od drugih držav EU, bo za specialistični pregled potreboval napotnico zdravnika. Enako velja za operacijo, vendar bo moral zaprositi ZZZS za odobritev, če bo šlo za bolnišnične storitve, ki vključujejo prenočitev ali za zdravstvene storitve, ki zahtevajo uporabo visoko specializirane in drage medicinske infrastrukture ter medicinske opreme. Natančneje bo omenjene zdravstvene storitve določil minister s podzakonskim aktom.

Od nekaterih kirurgov UKC Ljubljana je slišati, da bodo takoj, ko bo direktiva o čezmejnem zdravljenju začela veljati, svoje bolnike, ki zdaj pogosto predolgo čakajo na operacije, začeli pošiljati na operacije v tujino.