Petek,
5. 7. 2013,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gregor Virant izbrisani vlada

Petek, 5. 7. 2013, 14.02

8 let

Minister Virant in izbrisani sestanek končali v nekaj minutah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tako kot so napovedovali, so izbrisani sestanek z ministrom Gregorjem Virantom zapustili po nekaj minutah. Virant bo zakon vseeno poslal na vlado.

Ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo bo zakon na vlado najverjetneje poslalo v ponedeljek, v obravnavi pa bo lahko na zadnji seji pred počitnicami, to je 25. julija. V državnem zboru bi ga lahko prvič obravnavali septembra, drugič pa oktobra, ko bi lahko tudi stopil v veljavo, je napovedal minister Virant.

Virant ima občutek, da je shema za evropsko sodišče ustrezna Glede novih tožb izbrisanih zoper Slovenijo minister pojasnjuje, da bo moralo Evropsko sodišče za človekove pravice odločiti, ali jih bo vzelo v obravnavo ali pa bo reklo, da je zadeva z odškodninsko shemo urejena. "Mi računamo, da se bo zgodilo slednje," pravi.

Da bo evropsko sodišče s shemo zadovoljno, Virant ne more zagotoviti, je v pogovorih ob zasedanju odbora namestnikov ministrov Sveta Evrope pred mesecem dni dobil vtis, da je shema ustrezna.

"Minister, ne mešaj hrušk in jabolk" Predstavniki izbrisanih so po prihodu s sestanka ponovili, da je odškodninska shema zanje nesprejemljiva in da bodo pravico še naprej iskali pred evropskim sodiščem, kar so povedali tudi Virantu. Po besedah Antona Debevca iz Civilne iniciative izbrisanih prebivalcev imajo zdaj vrata na omenjeno sodišče odprta in bodo delali na tem, da pravico najdejo tam. Ministru je dejal, "naj ne meša hrušk in jabolk; državljanstvo je namreč eno, izbris pa drugo".

Po oceni predstavnika Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Aleksandra Todorovića gre pri zakonu o odškodninah za izbrisane za zakon "nekih nepismenih in nevestnih ljudi". Meni, da minister Virant "ne ve, kako deluje Strasbourg". O zakonu pa se v iniciativi niso več pripravljeni pogovarjati.

Edina rešitev evropsko sodišče Tudi po oceni Irfana Beširevića iz Zveze izbrisanih Slovenije se z vlado o zakonu nimajo več kaj pogovarjati, zato kot edino rešitev vidijo evropsko sodišče. Poleg odškodnin si želijo tudi spremembe zakona o urejanju statusa za izbrisane, kar pa ministrstvo zavrača. Sam sicer računa, da bo tožbe na evropsko sodišče vložilo od sto do 600 izbrisanih.

Po osnutku predloga zakona, ki določa shemo za odškodnine za izbrisane, bodo po Virantovih besedah do odškodnine upravičeni vsi, ki so si uredili državljanstvo ali stalno prebivališče, ne pa tudi drugi. Na ministrstvu namreč ocenjujejo, da si je omenjeni status lahko do zdaj uredil vsak, ki je za to pokazal voljo - tudi tisti, ki so morali po izbrisu zapustiti Slovenijo.