Četrtek,
21. 11. 2013,
14.37

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Samo Omerzel vlada

Četrtek, 21. 11. 2013, 14.37

8 let, 5 mesecev

Minister Omerzel: Želimo preprečiti morebitne krivice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Za vse inšpekcijske odločbe v zvezi s črnimi gradnjami bo veljal enoletni moratorij. "Preprečiti želimo potencialne krivice," pravi resorni minister Omerzel.

Vlada je danes sprejela novelo zakona o graditvi objektov, katere cilj je po besedah ministra za infrastrukturo Sama Omerzela uzakonitev začasnega splošnega enoletnega moratorija za izvršbe inšpekcijskih ukrepov v zvezi z nezakonitimi gradnjami. "S tem želimo preprečiti vse potencialne krivice glede črnih gradenj, in sicer dokler to področje ne bo sistemsko urejeno," pravi Omerzel, ki opozarja, da trenutni zakon ne omogoča pritožbe na pravnomočno odločbo. "V tem vmesnem obdobju je prav, da se po novi zakonodaji preveri, ali je mogoča legalizacija posameznega objekta ali ne."

Predlog zakona poleg splošnega moratorija za izvršbe za obdobje po prenehanju moratorija kot posebni zakon tudi sistemsko ureja pogoje za odlog izvršbe inšpekcijskih odločb, ki se nanašajo na nezakonito gradnjo, neskladno gradnjo ali objekt, ki se uporablja brez predpisanega uporabnega dovoljenja.

Minister ni zadovoljen z delom agencije Omerzel je pojasnil tudi, da zaradi afere vozniški izpiti na agenciji za varnost v prometu poteka nadzor, prav tako bo ministrstvo pripravilo reorganizacijo tako na agenciji kot tudi na pristojnem direktoratu. "Nisem zadovoljen z delom agencije," je bil še enkrat jasen minister za infrastrukturo.

Nakraden denar je treba odvzeti Vlada je med drugim sprejela novelo zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Kot je pojasnil minister za pravosodje Senko Pličanič, želijo pripraviti učinkovito zakonodajo, ki bo omogočila "odvzem nakradenega in nezakonito pridobljenega premoženja".