Petek,
19. 12. 2014,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SD Matjaž Han

Petek, 19. 12. 2014, 17.20

8 let

Matjaž Han: SD ni in ne bo rezervno kolo v nobeni vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ker je SD stranka, ki ne želi "tako medijsko nastopati", imajo včasih občutek, da so "četrto rezervno kolo", je povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. A SD ni in ne bo rezervno kolo v nobeni vladi.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je na novinarski konferenci opozoril na pričakovanja do večjih vladnih projektov. Kot je pojasnil, se morajo namreč včasih preveč pogovarjati po že sprejetih odločitvah, namesto da bi se o rešitvah pogovarjali pred njihovo potrditvijo na vladi.

Včasih imajo občutek, da so "četrto rezervno kolo" Ker je SD po Hanovih besedah stranka, ki ne želi "tako medijsko nastopati", imajo včasih občutek, da so "četrto rezervno kolo". Vodja poslancev SD je namreč danes poudaril sprejemanje nekaterih pomembnih projektov vlade, zlasti na področju gospodarstva.

Tudi z zakonom deklica iz Somalije ne more v Slovenijo Spomnil pa je tudi na predlog sprememb zakona o tujcih, ki so ga vložile stranke ZaAB, SD, DeSUS in ZL, urejanje te problematike pa je sprožil primer somalijske deklice. Obravnava zakona, ki ga v obstoječi obliki največja vladna stranka SMC ne podpira, je sicer predvidena v januarju ali februarju. A je Han poudaril, da tudi z zakonom deklica iz Somalije ne more v Slovenijo k svoji sestri, za kar si vsi prizadevajo. Tako je ministrstvo za notranje zadeve in uradnike še enkrat pozval k ukrepanju, ob čemer pričakuje, da bodo to zadevo rešili v prihodnjem tednu.

Razočaran nad ideološkimi zakoni Han je razočaran nad nekaterimi – po njegovih besedah ideološkimi – zakoni, vloženimi v zadnjih dneh. "Ko je država pred zahtevnimi ekonomskimi vprašanji, nekateri raje čepijo v gnezdu ideologije in v imenu državotvornosti in domoljubja vnašajo nepotreben razkol v državo," je dejal. Predlog zakona o grbu, zastavi in himni je po njegovem mnenju prednovoletno darilo SDS svojim članom, "vendar od tega ljudje ne bodo imeli nič". Tudi predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki jo je vložil poslanec SMC Marjan Dolinšek, bo po Hanovem mnenju polje ideologije.

V SD podpore ne izključujejo vnaprej Vodja poslancev SD je sicer poudaril, da v SD podpore ne izključujejo vnaprej, še zlasti v primeru predloga zakona o pokopu, ki ga je pripravila NSi. Ob tem je pojasnil, da so že dogovorjeni za srečanje, na katerem bo predsednica NSi Ljudmila Novak koaliciji predstavila zakon. A ob tem Han poudarja, da so za ta zakon potrebni širše soglasje, dostojanstven pogovor in čas. Ne sprejemajo namreč predlogov v slogu vzemi ali pusti.