Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2024,
13.17

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

Natisni članek

vlada seja Matej Arčon

Četrtek, 14. 3. 2024, 13.17

1 mesec, 1 teden

Matej Arčon postal podpredsednik vlade: Pojavile so se dezinformacije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

Minister iz kvote Gibanja Svoboda, pristojen za področje odnosov z zamejci in Slovenci po svetu Matej Arčon je danes postal novi podpredsednik vlade. Tako je postal četrti podpredsednik vlade poleg ministrice za zunanje zadeve ter predsednice SD Tanje Fajon, ministra za delo Luke Mesca (Levica) in ministra za finance Klemna Boštjančiča. Poleg tega je vlada danes za državno sekretarko na ministrstvu za pravosodje vendarle potrdila Andrejo Kokalj, aktualno nadzornico svetnico v službi za nadzor na Komisiji za preprečevanje korupcije, ki je pred tem dobila rdečo luč s strani premierja Goloba.

"Danes sem bil imenovan za podpredsednika vlade. To funkcijo želim opravljati z odgovornostjo, resnostjo in seveda z zavedanjem, da je pred nami težko obdobje, obdobje velikih izzivov. Pokrival bom področje komunikacije. Odzival se bom tudi na aktualne teme, ki bodo tangirale vlado. Funkcijo prevzemam postopoma, da bomo čim bolj organizirani in da bo komunikacija čim bolj transparentna," je ob imenovanju po seji vlade povedal Arčon. "Moja osnovna naloga bo, da boste po seji vlade dobili vse ključne informacije."

Obenem je opozoril, da so se v zadnjih tednih pojavile dezinformacije, da vlada pripravlja strategijo komuniciranja. To po besedah Arčona ne drži, namen je le bolj organizirana in strukturirana komunikacija. 

Prevolnik Ruplova: Želimo si, da bi v času mediacije delo zdravnikov potekalo v polnem obsegu 

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel. "Vlada je sprejela izhodišča za potek mediacije in opredelila izhodišča za pogajanje. Želimo si, da zdravniki v času mediacije opravljajo polno delo. Področje kakovosti in spremljanje kakovosti do zdaj ni bilo sistemsko urejeno in to bo zakon izboljšal. Pomembno je, da v zdravstvu vzpostavimo kazalnike kakovosti. Zakon bo veljal za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti. Pristajamo na to, da bo mediator odvetniška zbornica. Vlada ne želi, da bi bili finančni učinki pred 1. 1. 2025." Dodala je, da upa, da se bo mediacija začela čim prej. 

Iz sindikata Fides so popoldne sporočili, da so zadovoljni, da jim je vlada sledila in danes vendarle sprejela ponudbo mediacijskega centra Odvetniške zbornice Slovenije, s tem pa pokazala pripravljenost za resne in konstruktivne pogovore glede reševanja javnega zdravstvenega sistema. "Verjamemo, da je mediacija pravi korak proti sklenitvi dogovora in si želimo, da bi pogovore začeli nevtralno in spoštljivo, brez prejudiciranja vsebin in zahtev," so poudarili. Vladno pogajalsko skupino so že dopoldne pozvali, naj jim odgovorijo glede možnosti mediacije.

Na vprašanje glede gradnje gorenjske bolnišnice, ministrica pravi, da lokacija še ni znana. Predvidene lokacije so Jesenice, Radovljica in Kranj. "Ministrstvo je naročilo dodatno analizo za postavitev gorenjske bolnišnice. Rok za rezultate analize je konec meseca marca. Analize nisem videla in težko rečem, kam kažejo stvari. Smo pa želeli, da analiza postavi vse pluse in minuse glede posameznih lokacij," je povedala Prevolnik Ruplova. 

Glede pojava legionele ministrica pravi, da "jih vsak tak pojav srbi", da pa o obširnejšem pojavu legionele niso bili obveščeni. Razmere bodo spremljali  še naprej. Vsak tak pojav nas skrbi. 

Klemen Boštjančič je bil na podpredsedniško funkcijo imenovan januarja. Do julija lani pa je bil podpredsednik tudi nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki pa je s funkcije ministra odstopil.

Funkcijo podpredsednika vlade v skladu z zakonom o vladi opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada. Minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika vlade, nadomešča predsednika vlade, če je ta odsoten ali zadržan, pri predstavljanju vlade, pri vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave, ne more pa ga nadomeščati pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi ter na imenovanje in razrešitev ministrov.

Nova komunikacijska strategija vlade?

Imenovanje Arčona za uradnega govorca vlade je razumeti v luči nove komunikacijske strategije vlade. V minulih dneh je namreč zaokrožila neuradna informacija, da naj bi Arčon postal tudi uradni govorec vlade, s tem namenom pa da naj bi postal tudi njen podpredsednik. "S predsednikom sva se v preteklosti pogovarjala, se še in se še bova pogovarjala o tem, kako izboljšati komunikacijo na več nivojih. V naslednjih tednih bomo tudi sporočili, kako se bomo na tem področju organizirali," je glede tega pred dnevi za STA napovedal Arčon.

Robert Golob thumb
Novice Golobovi načrtujejo novo komunikacijsko strategijo

V zadnjih dneh se je sicer tako v Gibanju Svoboda kot v najožjem delovnem krogu premierja Goloba zvrstilo več kadrovskih menjav. Kabinet predsednika vlade namreč zapuščajo vodja njegovega kabineta Petra Škofic, državna sekretarka za kulturo Kaja Širok in premierjeva svetovalka za gospodarske zadeve Saša Leban, s funkcije generalne sekretarke stranke Gibanje Svoboda pa se s koncem meseca poslavlja Vesna Vuković. Vuković bo nasledil aktualni direktor Kontrole zračnega prometa Rok Marolt, Škofic pa sedanji sekretar poslanske skupine Svoboda Luka Špoljar.

"Gre za del manjše reorganizacije našega dela tako v stranki, vladnem kabinetu kot tudi poslanski skupini, s katero stremimo k izboljšanju dela stranke, ki je vpeta v parlament in v vlado," je kadrovski prepih pred dnevi komentiral Arčon. Cilj vseh menjav pa je po njegovih besedah še bolj povezana stranka na vseh nivojih njenega delovanja ter boljša komunikacija. Pri slednji je izpostavil zlasti pojasnjevanje ljudem, kaj želijo doseči s predlogi zakonov.

Vlada potrdila Andrejo Kokalj za državno sekretarko na ministrstvu za pravosodje

Med drugim je vlada danes za državno sekretarko na ministrstvu za pravosodje vendarle potrdila Andrejo Kokalj, aktualno nadzornico svetnico v službi za nadzor na Komisiji za preprečevanje korupcije, je po seji potrdila pravosodna ministrica Andreja Katič. Kokaljeva je bila sicer ena od dveh kandidatk, ki pa sta sprva dobili rdečo luč premierja Goloba.

Andreja Katič
Novice Vlada vendarle potrdila državno sekretarko, ki jo je predlagala Katičeva
Andreja Katič
Novice Golob blokiral Katičevo

 

Ne spreglejte