David Kos

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
17.57

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

čokolada

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 17.57

6 let, 4 mesece

Marsikdo namesto čokolade nevede kupi njen nadomestek

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

čokolada | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Ali ste vedeli, da šele seznam sestavin razkrije resničen čokoladni izdelek? Če na njem piše kakavov izdelek, sladkorna ploščica ali mlečni čokoladni nadomestek, ne gre za pravo čokolado, temveč manj okusen in manj kakovosten nadomestek.

Zveza potrošnikov Slovenije v obdobju prazničnih obdarovanj potrošnike opozarja na previdnost pri nakupu čokoladnih figur dobrih mož, s katerimi odrasli pogosto obdarujejo najmlajše.

"Na prvi pogled sta figuri Božička zelo podobni, a njuna notranjost se bistveno razlikuje. Že pogled na ime izdelka na zadnji strani pokaže, da je ena figura kakavov izdelek, druga pa prava mlečna čokolada," opozarjajo v potrošniški organizaciji.

Čeprav obe figuri vsebujeta enako količino sladkorja (56 gramov v 100 gramov izdelka) in imata podobno energijsko vrednost (560 kcal oziroma 539 kcal na 100 gramov), šele natančen pogled na seznam sestavin pokaže resnično razliko med podobnima izdelkoma.

čokoladni božiček | Foto: Zveza potrošnikov Slovenije Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

Mlečna čokolada mora vsebovati vsaj 30 odstotkov kakava

Pri obeh figurah je na začetku seznama sestavin sladkor, ki ga je v obeh izdelkih največ. A pozor, božiček iz mlečne čokolade vsebuje kakavovo maslo in kakavovo maso, kakavova figura pa teh sestavin nima. Namesto za čokolado značilnih sestavin vsebuje rastlinsko maščobo in kakav v prahu.

V ZPS še opozarjajo, da mora imeti mlečna čokolada po zakonskih določilih najmanj 30 odstotkov kakavovih delcev. Na drugi strani kakavov izdelek vsebuje le pet odstotkov kakava v prahu, zato se ne sme prodajati kot mlečna čokolada.

Nižja cena običajno odraža tudi nižjo kakovost

Temu primerna je tudi cena, kar se žal odraža tudi v kakovosti izdelka. Običajno so kakavovi izdelki ali čokoladni nadomestki cenejši od mlečne čokolade, kar so v konkretnih primerih ugotovili tudi v ZPS. Za 120-gramsko kakavovo figuro je potrebno odšteti 1,29 evra oziroma 10,8 EUR/kg, za 100 gramskega božička iz mlečne čokolade pa 1,39 evra, kar znaša 13,9 EUR/kg.

čokolada, sladkarije | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Prava čokolada kar štirikrat dražja od nadomestkov

Direktor verige čokoladnic Cukrček Luka Fojkar pravi, da so potrošniki vsako leto bolj ozaveščeni o kakovosti čokoladnih izdelkov. V njihovih čokoladnicah prodajajo zgolj izdelke iz prave čokolade, čeprav je cena surovine za pravo čokolado okoli štirikrat dražja od surovin za čokoladne nadomestke. Te so sestavljene iz zmletih ostružkov kakavovega ploda, ki jim dodajajo rastlinsko maščobo.

Okus je na koncu lahko zelo podoben, čokolada pa je narejena iz bistveno slabših sestavin. Okus čokolade iz kakavovih ostružkov spominja na preveč prepražen kakav. Največja razlika je opazna pri temni čokoladi, pri mlečni čokoladi je razlika manjša. "Ker namesto kakavovega masla vsebuje rastlinsko maščobo, spominja na to, kot da bi jedli maslo," ponazori Fojkar.

Kako prepoznati figuro iz mlečne čokolade?
1. Obrnite izdelek in preberite seznam sestavin.
2. Prodajno ime izdelka je "mlečna čokolada".
3. Na deklaraciji ima navedeno vsebnost kakavovih delov: "kakavovih delov min. x odstotkov".
4. Na drugem ali tretjem mestu na seznamu sestavin sta kakavova masa in kakavovo maslo.

Marcipan ali percipan?

Podobno se dogaja pri sestavinah za marcipanove čokolade, v katerih je lahko marcipan ali percipan. Marcipan je narejen iz mandljev, sladkorja in vode, percipan pa iz breskve. Tudi tu je cena nekajkrat višja.

Fojkar še pravi, da 100-gramske prave čokolade za manj kot en evro ni mogoče kupiti. Ni nujno, da gre za popoln čokoladni nadomestek, nekaj nadomestka pa zagotovo je.