Sobota,
26. 4. 2014,
1.18

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Zoran Janković Alenka Bratušek predsednik

Sobota, 26. 4. 2014, 1.18

7 let

Lukšič: Te vlade je konec. Erjavec: Čim prej predčasne volitve.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Koalicijske stranke Pozitivne Slovenije so enotne. Pogojev za sodelovanje v vladi ni več, pravi Virant, Lukšič, da je te vlade konec, Erjavec pa si želi, da bi bile predčasne volitve čim prej.

"Pričakujemo takojšen dogovor o datumu predčasnih volitev," so v sporočilu za javnost zapisali v Državljanski listi takoj po razglasitvi rezultatov glasovanja za predsednika PS, na katerem je zmagal Zoran Janković. V Državljanski listi ocenjujejo, da z njegovo izvolitvijo niso več izpolnjeni pogoji za delovanje koalicije.

Menjava predsednika v največji parlamentarni stranki pomeni konec vlade tudi za stranko SD. Predsednik stranke Igor Lukšič je v izjavi za javnost dejal, da je z izvolitvijo Jankovića te vlade konec. Po njegovih besedah so za SD edina pot iz nastale politične krize čimprejšnje predčasne volitve.

SD je pripravljena na predčasne volitve in ima odlično ekipo, se je pohvalil Lukšič. "Z odprtimi vrati smo na razpolago za vse tiste, ki mislijo, da lahko skupaj za Slovenijo kaj dobrega naredimo," je dodal. Kdaj bodo predčasne volitve, pa je, tako meni Lukšič, odvisno od tega, kdaj bo premierka odstopila.

Lukšič: SD pri kravjih kupčijah ne bo sodelovala V TV Odmevih pa je Lukšič poudaril, da koalicije ni več, zrušila pa da jo je PS. Besede Jankovića, da ima lahko PS in predsednika stranke in predsednico vlade, je Lukšič označil kot mnenje Jankovića. "To ni naše stališče in partnerjev, ki so šli v koalicijo," je poudaril. Napovedal je tudi, da SD ne bo sodelovala v morebitnih poskusih oblikovanja zadostne večine za obstanek vlade. Prav tako ne pri morebitnem sodelovanju PS in SDS: "Mi pri teh kravjih kupčijah ne bomo sodelovali."

Čim prej si želimo predčasnih volitev Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da je pričakoval in tudi napovedal takšen izid volilnega kongresa PS.

"Alenka Bratušek se mora odločiti, glede na to, da je politična kriza nastala zaradi spopada v Pozitivni Sloveniji," je povedal predsednik Desusa in dodal, da se bo njegova stranka začela pripravljati na predčasne volitve. "Želimo, da bi bile čim prej, saj imamo letos že tako dvoje volitev, kar bo za stranke zelo naporno. Najpomembnejši razlog pa so razmere v državi, ki bi se močno poslabšale, če bi se podaljševalo delo vlade, ki lahko opravlja samo tekoče posle."

Po Erjavčevih besedah se koalicijski partnerji za zdaj še niso dogovorili o tem, kdaj naj bi se sestali. Pričakuje pa, da bo sestanek šele po tem, ko se bo Bratuškova dokončno izrekla o tem, kaj namerava storiti po Jankovićevi vrnitvi na čelo največje vladne stranke.

Erjavec pa je v Odmevih dejal, da se strinja, da koalicije ni več. Kot je dejal, so tudi sami pred kongresom PS jasno povedali, da ne bodo sodelovali v vladi, če bo PS vodil Janković. "Nekorektno bi bilo, da bi zdaj spreminjali stališče," je dejal.

Bratuškova v torek k predsedniku Pahorju Predsednica vlade v torek odhaja na pogovor k predsedniku republike Borutu Pahorju. Kot je na Twitterju sporočil predsednik, sta se za srečanje dogovorila v današnjem telefonskem pogovoru. Drugih Pahorjevih izjav o vladni krizi danes ni mogoče pričakovati, so pojasnili v njegovem uradu.

Že od sinočnjega poraza Alenke Bratušek v spopadu za predsednikovanje PS se namreč ugiba, kako bo zdaj ravnala premierka. Že pred kongresom je nakazala, da brez podpore v stranki ne bo več vodila vlade, a za zdaj (še) ni odstopila.

Dnevi zarečenega kruha Za predsednika SDS Janeza Janšo po zadnjem političnem dogajanju ni nobenih dilem. Kot je zapisal na Twitterju, obstaja ena sama produktivna pot iz te politične krize, in sicer sprememba volilnega sistema, ali v večinskega ali v kombiniranega, in volitve. Že kmalu po glasovanju pa je Janša zapisal, da prihajajo dnevi zarečenega kruha.

Da so pred predčasnimi volitvami potrebne spremembe volilnega sistema, pa je ob robu obiska 8. klekljarskih dnevov v Žireh dejal tudi evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver.

Tehnična vlada je samo prelaganje odgovornosti "Če bodo koalicijski partnerji in tudi predsednica vlade držali besedo, bo vlada razpadla in bomo imeli predčasne volitve," vrnitev Zorana Jankovića na čelo PS komentira predsednica NSi Ljudmila Novak. Po njenem mnenju oblikovanje tehnične vlade ni smiselno, saj država potrebuje legitimno vlado, ki bo dobila podporo na volitvah. "Tehnična vlada je samo prelaganje odgovornosti na nekoga drugega," je v današnji izjavi poudarila Novakova.

"Vlada, ki nima podpore državljanov, ki ni enotna, v kateri koalicijski partnerji težko sodelujejo in predsednica ne more obvladati niti svoje stranke, ne more biti učinkovita, zato je vsekakor smiselno, da gremo na volitve," je dejala.

Bogovič: Razkol v PS ni razlog za obsedeno stanje v državi Predsednik SLS Franc Bogovič zaradi notranjega razkola v Pozitivni Sloveniji ne vidi razlogov, da se ustvarja obsedeno stanje v državi.

"Predvsem je zdaj naloga in odgovornost vladne koalicije, da se odloči, kako naprej. Če bodo koalicijske stranke snedle svojo besedo, bo vlada delovala naprej, v nasprotnem primeru pa so najbolj verjetne predčasne volitve," je navedel v izjavi za javnost.

Predčasne volitve lahko ustoličijo tiste, proti katerim smo protestirali "Zahtevali smo predčasne volitve in protestirali, prepričani, da obstoječa politična garnitura ni sposobna pripeljati Slovenije iz krize. Včeraj smo na kongresu Pozitivne Sloveniji dobili posredno potrditev, da je bila naša ocena pravilna. Zato pozdravljamo, da je vsaj del sedanjih politikov spoznal, da morajo odločanje o prihodnosti Slovenije znova prepustiti državljankam in državljanom RS. Pozdravljamo tudi napoved slovesa vlade Alenke Bratušek, saj je v dobršni meri nadaljevala Janševo zgrešeno politiko stiskanja prebivalstva in gospodarstva. Slovenija mora dobiti priložnost, da se na predčasnih volitvah odloči za drugačno prihodnost, čeprav se zavedamo, da lahko volitve prinesejo tudi rezultat, ki bo ponovno ustoličil tiste, proti katerim smo protestirali," je povedal sopredsednik Solidarnosti Uroš Lubej.

Odzivi na Twitterju: