Gašper Lubej

Petek,
28. 11. 2014,
8.25

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Lojze Peterle Ljudmila Novak Matej Tonin Aleš Hojs Janez Janša Janez Janša Milan Kučan Forum 21 NSi kongres Gašper Lubej

Natisni članek

Petek, 28. 11. 2014, 8.25

3 tedne, 5 dni

Lojze Peterle: Milan Kučan mi je poslal vabilo, Janez Janša pa mi napoveduje vojno (video)

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Dan pred kongresom NSi, na katerem bi rada stranka sporočila, da želi prevladati na desnici, je vplivni član NSi Lojze Peterle vrnil udarec zaradi obtožb SDS, da se je udeležil dogodka Foruma 21.

Predsednik osamosvojitvene vlade in poslanec v Evropskem parlamentu Peterle je z nedavno udeležbo in rokovanjem z nekdanjim predsednikom republike in predsednikom Foruma 21 Milan Kučanom sprožil burne odzive na desnici, tudi iz vrst najmočnejše pomladne stranke, SDS Janeza Janše.

Konstrukt brez primere Janševega kroga Kot je dejal, mu je Milan Kučan poslal vabilo na okroglo mizo o prihodnosti EU, na katerega se je odzval, kot na vse druge, Janez Janša pa mu zdaj napoveduje vojno. "Nisem si mislil, da bo udeležba na Forumu 21 sprožila takšne odmeve. Najprej sem mislil, da gre za običajne zgodbe, za male poskuse diskreditacije, ki sem jih navajen. To se zgodi vedno, ko mi gre dobro," je dejal Peterle.

Sicer nikoli ne odklanja pogovorov o prihodnosti Evrope. Bolj kot so sogovorniki različni, raje se odzove povabilu. Tako je bilo tudi v primeru povabila Foruma 21. "Odziv Janševega kroga je bil tak, da sem se odločil za javni odgovor," pravi. "Brez zanimanja za vsebino so naredili konstrukt brez primere."

Po padcu Berlinskega zidu so zgradili slovenski zid "Petindvajset lep po padcu Berlinskega zidu so se odločili za diskreditacijo in za nov slovenski zid. Ne vidim potrebe, da bi razlagal, kdo sem, kaj šele, da bi se komu opravičeval. Javno hočem zavrniti metodo diskreditiranja," je dejal Peterle in dodal, da s poglabljanjem polarizacije ne bomo šli naprej. Treba je spoštovati različnost."

Takšna je bila leta 1990 tudi tradicija demokratične koalicije Demos. "Zato smo tudi uspeli. Takrat smo se pogovarjali tudi s Kučanom in prav je bilo tako. Ljudje so to na plebiscitu tudi nagradili." Zdaj smo v krizi tudi zato, ker ni bilo političnega dialoga, pravi Peterle.

Janši želi normalno družinsko in politično življenje "Večkrat sem kritično govoril o selektivnem sodstvu. Opozoril sem tudi na politizacijo v Janševem primeru. Ne spuščam se v sodbo, vem, da lahko razlagam samo politično dejstvo, da Janša pred vsakimi volitvami doživi pravosodno dejanje. Obsojam vse, kar gre v Janševem primeru čez meje pravnega odnosa, ne morem pa vsega, kar se zgodi Janši, razglasiti za konstrukt," pravi Peterle, ki si želi, da bi se predsedniku SDS uspelo rešiti vseh obtožb in da bi zaživel normalno družinsko in politično življenje.

Pomlad še ni naredila analize Pri odzivih na udeležbo na Forumu 21 je šlo za kampanjsko in široko organizirano diskreditacijo, ki je ciljala na NSi, ki želi krepiti demokrščansko opcijo in je pred kongresom, pravi Peterle.

Čaka na nov napad O pomladni opciji, strankah SDS, NSi in SLS, ki je bila na julijskih volitvah močno poražena z 29 odstotki glasov, je dejal, da analize še niso naredili. Fronta SDS proti NSi je napačna, igrati moramo svojo igro, čakam na nov napad, je še dejal Peterle.

Na Peterletove izjave se je na Twiteerju že odzval prvak SDS Janez Janša:

Novakova mu je bližje kot Hojs, ki ni eksponent SDS Koga Peterle podpira na volilnem kongresu, predsednico stranke Ljudmilo Novak ali podpredsednika NSi Aleša Hojsa, ki je bližje SDS?

"Ne potrebujemo zamenjave na vrhu," pravi Peterle. Rad bi slišal, kaj ponujata kandidata, a mu je Novakova veliko bližje, je bolj jasna v programski orientaciji kot Hojs. Ne vidi pa težave zaradi Hojsove kandidature. "Soočenje pozicij na kongresu nam lahko pomaga k razčiščevanju tega, kaj moramo delati."

Hojsa nimam za eksponenta SDS, tudi javno je dejal, da ne bo ustanavljal druge stranke, pravi Peterle. Zaradi njegove kandidature ne vidim groze, kot jo vidijo nekateri, dodaja.

Ali kdo ustanavlja satelitsko desno stranko? Ključni problem pomladnih strank je to, da njihovi volivci ostajajo doma. O morebitni novi stranki na desnici Peterle pravi: "Če je namen projekta, če bo do njega sploh prišlo, angažirati volilne abstinente, je to dobro. Če pa bo postavljanje nove stranke zgolj satelitska operacija neke druge stranke, ki naj bi izločila tiste, ki jim gredo na živce, pa je namen napačen."

Evropski poslanec še pravi, da bo pomladi konec, če se bo omejila na eno osebnost.

Kako Peterle vidi politiko ambicioznega vodje poslanske skupine Mateja Tonina, ki govori o zmagi na volitvah v desetih letih in ki je SDS razburil z izjavo v intervjuju za Planet Siol.net, da je Janša politik v zaporu in ne politični zapornik?.

Janša je politik v zaporu in politični zapornik Peterle misli, da je Janez Janša oboje, tako politik v zaporu kot politični zapornik. O Toninu je dejal, da je prav, da je ambiciozen. "On pač dela, kot dela, razvija neko strategijo, veliko je sodeloval pri pripravi programa stranke. Zdaj imamo možnost, da ga naslednjih 70 let bičamo ali pa da se prepričamo v njegovo smer in z njim sodelujemo."

Peterle še opozarja, da je Ljudmila Novak dejala, da njena izvolitev ne pomeni nujno, da bo Tonin njen naslednik. "Sodili ga bomo po njegovih dejanjih," je dejal Peterle in dodal, da so krščanski demokrati tudi s pomočjo Tonina razširili krog volivcev in na zadnjih volitvah dobili poslanca več.

O svoji udeležbi na okrogli mizi Foruma 21 se je Peterle že razpisal tudi na svojem facebook profilu. Med drugim je zapisal: Še preden nam iz zavožene države odide vsa mladina, se bomo morali pogovoriti. Tudi s Kučanom.