Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
20.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Anton Stres Nadškofija Maribor

Četrtek, 1. 8. 2013, 20.03

8 let

Lipovšek v Maribor prišel po odgovore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Celjski škof Stanislav Lipovšek, ki bo začasno prevzel upravljanje mariborske nadškofije, je napovedal, da bo ugotavljal osebne odgovornosti krivca za finančni zlom.

Lipovšek želi povrniti zaupanje v nadškofijo in Cerkev. "To je bila napaka, ki jo obžalujemo in jo želimo popraviti," je za POP TV poudaril Lipovšek. Na vprašanje, ali in kako bo nadškofija oškodovanim vrnila denar in kaj bo z njenimi nepremičninami, Lipovšek še ni mogel odgovoriti.

"Zato sem prišel v Maribor, da dobim odgovore, in to bomo malo pregledali skupaj, vendar zdaj nisem v stanju, da bi lahko odgovoril. Upam, da nam bo čez nekaj časa uspelo kaj bolj konkretnega povedati. Trudili se bomo, da bodo tisti, ki so res osebno odgovorni, za to tudi odgovarjali," je dejal.

Lipovšek nadškofijo sicer dobro pozna, saj je bil v Mariboru 35 let stolni župnik. Po poročanju televizije je Lipovšek kot takratni stolni župnik zaustavil apetite, da bi zastavili tudi stolno župnišče. "Jaz sem takrat zastopal to ustanovo, kar se je izkazalo za zelo dobro. Ravnal sem se po načelih civilnega prava, da ima vsaka ustanova pravico do svojega imetja, da razpolaga s svojim imetjem," je pojasnil.

Lipovšek je še povedal, da je papeževa zahteva po odstopu ljubljanskega in mariborskega nadškofa Antona Stresa in Turnška vsej Cerkvi v opomin in svarilo.

Zdaj upokojena nadškofa Stres in Turnšek sta sicer po pozivu papeža Frančiška odstopila zaradi njune vloge pri poslovnih odločitvah, ki so privedle do finančnega zloma mariborske nadškofije. Ljubljansko nadškofijo bo začasno vodil novomeški škof Andrej Glavan, mariborsko pa celjski škof Lipovšek. Glavan je danes poudaril, da novica o odstopu nadškofov žalostno odmeva v cerkveni javnosti, toliko bolj, ker sta se pred dvema letoma že umaknila dva nadškofa. Za tako majhno škofovsko konferenco je to po Glavanovih besedah velik duhovni pretres.

Ne spreglejte