SiolNET. Novice Slovenija
1,45

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Liberalna stranka Prstan – bo iz te moke kaj kruha?

1,45

termometer

 | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Škodljive vplive politike je mogoče omejiti samo na en način: zmanjšati število korit in omejiti njihov obseg, so v programski izjavi zapisali člani iniciativne skupine za ustanovitev stranke Prstan. Kdaj bo stranka nastala, še vedno ni znano.

"Grobo rečeno, druge stranke vam obljubljajo, da bodo h koritom pripeljale sposobnejše in bolj poštene upravljavce, beri svoje funkcionarje, člane in simpatizerje. Prstan verjame, da je mnogo učinkovitejši recept za uspešno državo zmanjšanje števila korit, ki jih obvladuje politika," se glasi začetek izjave.

Država naj se umakne, ljudje naj sami urejajo svoje odnose

Snovalci stranke kot glavne težave Slovenije označijo korupcijo, klientelizem, neučinkovitost vlad, nekonkurenčnost, nezaupanje državljanov v politiko in pravosodje. Za preprečitev škodljivega vpliva politike vidijo rešitev v zmanjšanju obsega tiste lastnine, ki je v lasti države, pa za to ni pravega razloga.

Poleg tega pa je po njihovem mnenju treba zmanjšati število predpisov, ki temeljijo na birokratski zablodi, da birokrati in politiki lahko bolje urejajo stvari, ki jih v resnici bolje uredijo ljudje v svojih spontanih odnosih, skupine in skupnost, zasebna iniciativa in tržni mehanizem.

"Prstan verjame, da lahko država postane uspešna in bogata samo tako, da pusti polno zadihati zasebni pobudi, prostemu trgu, svobodi in odgovornosti," so zapisali.

Konkretnih korakov še ni

Kljub občasnemu oglašanju še vedno ni jasno, kdaj bo stranka ustanovljena, napovedujejo pa, da bodo programska izhodišča za posamezna področja vlade na spletni strani objavljena v naslednjih mesecih in odprta za javno diskusijo.

So pa člani iniciativne skupine ustanovili zavod s polnim imenom Zavod Prstan, skupina za razmislek o politikah.

Pod izjavo so podpisani Janez Drnovšek, Tomaž Erzar, Marko Pavlišič, Franci Pevec, Igor Podbrežnik, Urban Simončič, Edbin Skok, Jaka Šoba in Blaž Vodopivec. Med podpisniki pa ni Tomaža Štiha in Mitje Štularja, katerih imeni sta se do zdaj pojavljali v zvezi z ustanavljanjem liberalne stranke.

Bi volili stranko Prstan?

 • Da, to je nekaj, kar Slovenija nujno potrebuje. 118 glasov
  66,67%
 • Da, to je še najboljše, kar strankarski parket ponuja. 1 glasov
  0,56%
 • Ne, imena me ne prepričajo. 39 glasov
  22,03%
 • Ne, saj sploh ne bo nastala. 19 glasov
  10,73%
Oddanih 177 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin