Ponedeljek,
15. 7. 2024,
22.08

Osveženo pred

9 ur, 56 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Uprava za zaščito in reševanje RS

Ponedeljek, 15. 7. 2024, 22.08

9 ur, 56 minut

Letali air tractor v pripravljenosti za preventivni prelet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
air tractor | Lastno floto za gašenje iz zraka je Slovenija dobila po požaru, ki je leta 2022 opustošil goriški Kras.  | Foto STA

Lastno floto za gašenje iz zraka je Slovenija dobila po požaru, ki je leta 2022 opustošil goriški Kras.

Foto: STA

Letali air tractor sta od danes v pripravljenosti in bodo z njima preventivno začeli preletavati območja v času velike požarne ogroženosti, kar glede na vremenske napovedi lahko pričakujemo v naslednjih nekaj dneh, so pojasnili na upravi za zaščito in reševanje.

Kot so zapisali, bodo z letaloma preletavali območja, ki bodo razglašena za požarno ogrožena, in potencialna požarišča. Kot trenutno kaže, bo to Kras oziroma primorska regija.

Preleti bodo potekali enkrat ali dvakrat dnevno, odvisno od stopnje ogroženosti. Namen preletov pa je preventivno delovanje – predvidevajo takojšnje delovanje z odmetavanjem vode v primeru, da bi opazili požar – ter hkratno urjenje slovenskih pilotov.

V vseh vremenskih razmerah ne moreta poleteti

Letali sicer ne moreta poleteti v primeru megle, ob nevihti ali drugih neugodnih vremenskih razmerah, kot je na primer izjemno močna burja. V takšnih pogojih tudi gašenje praktično ni možno.

Lastno floto za gašenje iz zraka je Slovenija dobila po požaru, ki je leta 2022 opustošil goriški Kras. Katastrofalni požar je pred dvema letoma izbruhnil ravno na današnji dan. V 17 dneh je uničil 3700 hektarjev površin na goriškem Krasu, od tega 2900 hektarjev gozda. Vse od takrat poteka obnova prizadetih območij.

Decembra 2022 je vlada prižgala zeleno luč za nakup štirih manjših letal za gašenje iz zraka air tractor, z možnostjo dokupa dodatnih dveh. Pogodbo o nakupu so podpisali aprila lani.

Prva air tractorja sta v Slovenijo prispela lani, druga dva maja oziroma junija letos. Prvi letali sta že operativni, tako da z njima že lahko izvajajo gašenje. Do 15. septembra so zagotovljeni tudi trije tuji piloti, ki izvajajo operativno letenje, slovenski piloti pa bodo lahko samostojno gasili prihodnje leto.

Vročina-poletje-vročinski-val
Novice Vročinski val ne popušča: v Italiji rdeč alarm, v Severni Makedoniji številni požari #video
požar portorož
Novice Požar ob promenadi v Portorožu gasilo skoraj sto gasilcev #foto #video
Požar Makedonija
Novice V Makedoniji zaradi več požarov razglašene izredne krizne razmere