Torek,
2. 2. 2016,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dušan Mramor interpelacija Združena levica

Torek, 2. 2. 2016, 16.10

8 let

"Lahko se zgodi, da se Mramor zlomi in odide"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Ta interpelacija ne more uspeti, ker si predčasnih volitev ne želi nihče," je v luči predloga interpelacije zoper Dušana Mramorja dejal politični analitik Božidar Novak.

Združena levica je danes predstavila predlog interpelacije zoper finančnega ministra Dušana Mramorja. Kot je dejal poslanec Miha Kordiš, ministru v interpelaciji očitajo razprodajo državnega premoženja, uničevanje socialne države in glavno vlogo v aferi z nezakonito izplačanimi dodatki za stalno pripravljenost.

Združeni levici, ki ima v parlamentu šest poslancev, za vložitev interpelacije potrebuje še štiri poslanske podpise. Interpelacijo lahko po ustavi vloži najmanj deset poslancev. Poslanske skupine so v prvih izjavah na predlog interpelacije zadržane. Združena levica namreč za vložitev interpelacije potrebuje še štiri podpise poslancev.

O tem, kako lahko nova interpelacija vpliva na nadaljnje delo vlade in ministra Mramorja, smo povprašali tudi politična analitika.

Koalicija podpisov pod zahtevo za interpelacijo ne bo dala Podpisov zagotovo ne bodo dobili med koalicijskimi strankami. V največji vladni stranki se o predlogu interpelacije še niso pogovarjali, predsednik vlade pa naj bi se odzval šele, ko bo dejansko vložena.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je dejal, da so že do zdaj večkrat kritizirali delo ministra Mramorja. Verjame, da bodo v opoziciji zbrali dovolj podpisov za vložitev interpelacije, stranka SD pa svojih ne bo prispevala. "Vladi bi bilo lažje, če bi minister dal nepreklicno odstopno izjavo, a predsednik vlade se je odločil, kot se je," je komentiral Han. Če bo interpelacija vložena, se bodo o njeni podpori v SD še odločili.

Opozicijske stranke se bodo odločile po preučitvi interpelacije V Novi Sloveniji predloga za interpelacijo še niso preučili, zato se tudi še niso odločili, ali bodo prispevali svoje podpise, je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak. Imajo pa sicer veliko očitkov zoper delo ministra Mramorja, zato bodo, če bo interpelacija vložena, to podprli. Iz SDS so sporočili, da bodo interpelacijo najprej preučili, a neuradno naj ne bi prispevali svojih podpisov.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je dejal, da če v vsebini interpelacije ne bo novih argumentov proti ministru Mramorju od tistih že slišanih, interpelacije ne bodo podprli. "Cerar je s tem, ko ni sprejel ministrovega odstopa, nase sprejel odgovornost in bi kvečjemu lahko sprožili konstruktivno nezaupnico proti predsedniku vlade," poudarja Dobovšek. Dokončne odločitve v poslanski skupini nepovezanih poslancev, ki ima s prihodom Franca Laja ravno štiri za vložitev interpelacije manjkajoče poslance, sicer še niso sprejeli.