Torek,
24. 12. 2019,
16.29

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,51

57

Natisni članek

Milan Kučan Borut Pahor samostojnost

Torek, 24. 12. 2019, 16.29

4 leta, 4 mesece

Kučan o Pahorjevem govoru: Pravljično! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,51

57

Milan Kučan, Borut Pahor | Nekdanji predsednik države Milan Kučan je govor Boruta Pahorja na včerajšnji državni proslavi označil za pravljičnega. | Foto STA

Nekdanji predsednik države Milan Kučan je govor Boruta Pahorja na včerajšnji državni proslavi označil za pravljičnega.

Foto: STA

Na včerajšnji državni proslavi pred dnevom samostojnosti in enotnosti je kot slavnostni govornik nastopil predsednik republike Borut Pahor. V svojem govoru je med drugim poudaril, da je v porastu politika, ki deli in se ne trudi, da bi razlike presegala, temveč jih izkorišča. Nekdanji predsednik države Milan Kučan je po proslavi dejal, da je bil Pahorjev govor pravljičen.

"Premalo je iskrenega dialoga, da se sliši drugega, in premalo sodelovanja za oblikovanje skupnih ciljev in poti do njih. Preveč je nestrpnega, sovražnega in celo izključujočega govora. Preveč je zavračanja sodelovanja," je v svojem govoru na državni proslavi poudaril predsednik republike Borut Pahor, ki je med drugim primerjal enotnost Slovencev v obdobju plebiscita in danes.

Izjava Milana Kučana približno pri 2 minutah in 32 sekundah. Video: YouTube.


Borut Pahor
Novice Pahor na državni proslavi: Premalo je iskrenega dialoga, da bi slišali drug drugega

Pahor: Preveč je nestrpnega, sovražnega in celo izključujočega govora

Slovenija je po njegovih besedah skoraj tri desetletja v položaju, ko enotnosti, kot je vladala ob plebiscitu, ne potrebuje, potrebuje pa več dialoga in sodelovanja. "Premalo je iskrenega dialoga, da se sliši drugega, in premalo sodelovanja za oblikovanje skupnih ciljev in poti do njih. Preveč je nestrpnega, sovražnega in celo izključujočega govora. Preveč je zavračanja sodelovanja," je dodal Pahor.

"Premalo je iskrenega dialoga, da se sliši drugega, in premalo sodelovanja za oblikovanje skupnih ciljev in poti do njih. Preveč je nestrpnega, sovražnega in celo izključujočega govora. Preveč je zavračanja sodelovanja," je poudaril predsednik države Borut Pahor. | Foto: STA , "Premalo je iskrenega dialoga, da se sliši drugega, in premalo sodelovanja za oblikovanje skupnih ciljev in poti do njih. Preveč je nestrpnega, sovražnega in celo izključujočega govora. Preveč je zavračanja sodelovanja," je poudaril predsednik države Borut Pahor. Foto: STA ,

"Morda danes res ni tak prelomen čas, ki bi zahteval narodno enotnost kot pred skoraj 30 leti. Vendar imamo kup neposrednih in velikih, zahtevnih in zapletenih nalog, ki jih lahko dobro in uspešno opravimo samo skupaj," je poudaril Pahor.

Kučan: Pahorjev govor je bil pravljičen

Po proslavi so prvega predsednik samostojne Slovenije Milana Kučana novinarji vprašali, kakšno njegovo mnenje o govorih, ki jim je bil priča na slavnostni seji v parlamentu ter na proslavi pred dnevom samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem domu. 

Milan Kučan | Foto: STA , Foto: STA ,

Kučan je dejal, da je bil govor podpredsednika državnega zbora Jožeta Tanka na seji parlamenta značilen govor za strankarsko proslavo. "O enotnosti v tistem govoru pa ni bilo niti sledu," je povedal Kučan in ob vprašanju, kakšen se mu je zdel Pahorjev govor, odgovoril z eno besedo: "Pravljičen." 

Milan Kučan
Novice Kučan za srbski časnik: "Ko se je začela vojna, sem Tuđmana prosil za pomoč"