Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
7.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sodnica hčerka posel

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 7.57

8 let

Kranjska sodnica hčerki priskrbela dober posel?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kranjsko okrožno sodišče je v dobrem letu in pol primorski prevajalski agenciji zaupalo za 291 tisoč evrov poslov sodnega tolmačenja, poroča Dnevnik.

Sodišče je po javno dostopnih podatkih (Supervizor, Ajpes) od jeseni 2011 agenciji Tolmač.si zaupalo za 291 tisoč evrov poslov sodnega tolmačenja, kar je velika večina vseh prihodkov tega podjetja. Začetek poslovanja med sodiščem in agencijo časovno sovpada z imenovanjem hčerke kranjske sodnice Nevenke Hafner za sodno tolmačko, za Dnevnik poročata Primož Knez in Miran Šubic.

Sodelovanje skokovito naraslo Prihodki agencije so se po tem na račun poslovanja s kranjskim sodiščem skokovito povečali, s slabih dva tisoč evrov na 193 tisoč evrov leta 2012. Po podatkih Supervizorja agencija iz Kopra z drugimi sodišči v taki meri ne sodeluje. Tarifa je določena. Prevod avtorske strani (1500 znakov) iz tujega v slovenski jezik znaša 25 evrov, prevod iz slovenskega v tuji jezik pa 37 evrov. Izračun torej pokaže, da je šlo za ogromno sodnega gradiva.

Direktor agencije Robert Lazar ni potrdil, da bi prek njih delala hčerka omenjene sodnice, Nataša Hafner pa se z novinarji ni želela pogovarjati.

Vrhovno sodišče seznanjeno Predsednica kranjskega okrožnega sodišča Janja Roblek je pojasnila, da je Tolmač.si izbralo več sodnic, ne le ena. Priznala je, da pri eni sodnici znesek precej izstopa. Znesek naročil sodnice Hafnerjeve je leta 2012 znašal 21.071 evrov, v prvi polovici letošnjega leta pa 39.086 evrov. Zneski naročil drugih sodnikov ne presegajo dva tisoč evrov.

Sodniki so pri izbiranju sodnega tolmača povsem samostojni in avtonomni. Izbirajo med zapriseženimi tolmači. Koga izberejo, očitno ni pomembno, čeprav gre lahko za zelo velike posle.

S primerom je seznanjeno tudi vrhovno sodišče. Postopek, ki ga je sprožilo, še ni končan.

Ne spreglejte