SiolNET. Novice Slovenija
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

KPK: Lekarne mimo razpisov polnijo blagajno

0,07

termometer

 | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Protikorupcijska komisija je znova opozorila na pomanjkljivost sistema nabave zdravil iz javnih sredstev, ki gre v škodo zavoda za zdravstveno zavarovanje. Izpostavila je problematiko nakupov zdravil v lekarnah mimo javnih razpisov in neustrezne rabatne politike. Lekarne namreč rabate, ki jih naknadno dobijo od veletrgovcev, zadržijo zase.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v današnjem sporočilu za javnost zapisala, da je na omenjene pomanjkljivosti opozorila že leta 2014. Svoje ugotovitve je posredovala tudi računskemu sodišču, "ki jih je potrdilo, a sprememb na tem področju tudi v prihodnje, kljub pozivom Zavoda za zdravstveno varstvo Slovenije (ZZZS), ni na vidiku".

Po navedbah KPK gre za oškodovanje ZZZS, saj lekarne rabate, ki jih naknadno dobijo od veletrgovcev z zdravili, zadržijo zase, javni zdravstveni blagajni pa zdravil ne zaračunajo po dejanskih nabavnih cenah, temveč po najvišjih dovoljenih cenah: "Rabati se tako prelivajo v dobičke lekarn, ne pridejo pa do dejanskega plačnika zdravil ZZZS".

Razliko bi moral dobiti ZZZS

Ob tem je KPK spomnila, da je agencija za varstvo konkurence KPK že aprila 2014 obvestila o zaznavi suma korupcije na področju priznavanja rabatov v postopkih nabave zdravil iz javnih sredstev. Istega leta je KPK ugotovila, da so lekarne neupravičeni končni prejemniki rabatov, "saj bi rabate moral dobiti ZZZS kot končni plačnik zdravil". Veletrgovci lekarnam letno odobrijo rabate v višini več kot osem milijonov evrov.

ZZZS. Kartica zavarovanja. | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše Po navedbah KPK je zavod za zdravstveno zavarovanje izrazil interes, da se v splošni dogovor za leto 2018 vnese določba, "ki bi lekarnam določala zaračunavanje zdravil na recepte ZZZS po nabavni ceni, znižani za vrednost vseh popustov, za naknadne popuste pa bi lekarne ZZZS izdale dobropise". Vlada in ministrstvo za zdravje predloga nista sprejela.

Posledično rabati še naprej ostajajo lastnikom lekarn in niso prihodki ZZZS, kar pomeni, da hkrati ne morejo biti namenjeni pokrivanju stroškov zdravljenja bolnikov, so še poudarili na KPK.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin