Petek,
12. 9. 2014,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Anja Kopač Mrak

Petek, 12. 9. 2014, 12.17

8 let

Kopač Mrakova po oceni matičnega odbora DZ primerna za ministrico za delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Matični odbor DZ je kandidatko za ministrico za delo Anjo Kopač Mrak z desetimi glasovi za in tremi proti ocenil kot primerno za opravljanje te funkcije.

Kandidatka je danes med ključnimi ukrepi omenila reorganizacijo centrov za socialno delo. Na področju pokojnin si želi bele knjige, na področju trga dela pa poenotenja obdavčitve različnih oblik dela.

Celovita reorganizacija centrov za socialno delo in "nova logika dela" Kopač Mrakova, ki je bila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že zadnje leto in pol, je na današnji predstavitvi in v poznejši razpravi na odboru DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide med prihodnjimi projekti, zaradi katerih se je odločila ponovno kandidirati, izpostavila tudi reorganizacijo centrov za socialno delo (CSD) in uvedbo informativnih izračunov socialnih transferjev.

Po njenih besedah se na področju socialnega varstva obeta celovita reorganizacija CSD, in sicer predvsem v smeri izboljšanja storitev oz. "nove logike dela", na področju socialnih transferjev pa bodo nastali popravki socialne zakonodaje, ki naj bi prinesli njene poenostavitve. Med pomembne projekte je uvrstila tudi uvedbo informativnih izračunov socialnih transferjev. Te bi po vzoru informativnih izračunov dohodnine enkrat letno dobili vsi upravičenci do socialnih transferjev.

Sprememba pokojninskega sistema ostaja ena ključnih nalog Demografskih sprememb se namerava lotiti z zakonom o dolgotrajni negi in osebni asistenci, ki bo v enovit sistem dostopa, izvajanja in financiranja združil storitve osebne, socialne in zdravstvene pomoči za osebe, dolgotrajno odvisne od pomoči drugih. Ena od ključnih nalog ostaja sprememba pokojninskega sistema, ki naj bi se uresničila do leta 2020. Pred tem naj bi nastala bela knjiga.

Na trgu dela medtem, tako pravi Kopač Mrakova, glavna izziva ostajata starostna segmentacija in stroškovna neenakost med različnimi oblikami dela. Z ministrstvom za finance zato želi postopoma izenačiti obdavčitev vseh vrst dela, tako da si te ne bi bile več konkurenčne. Fleksibilnost je pomembna, a ne sme ustvarjati novih kategorij prekernosti, je prepričana.

Hkrati s tem se je zavzela k utrjevanju načela vsako delo šteje oz. socialne varnosti zaposlenih v vseh oblikah dela.

Nujna je tudi reforma študentskega dela Kot nujno je omenila tudi reformo študentskega dela, ki je bila v preteklem mandatu že pripravljena in skoraj v celoti usklajena z deležniki ter med drugim uvaja plačilo socialnih prispevkov in uradno priznanje delovnih izkušenj. Dodala je, da bo treba spremeniti še obstoječo ureditev občasnega in začasnega dela za upokojence.

Ukrepe aktivne politike zaposlovanja namerava posebej osredotočiti na dolgotrajno brezposelne, zavod za zaposlovanje pa prenoviti, da bo manj rigiden. Pričakujemo lahko tudi odpravninski in demografski sklad. Posega v minimalno plačo ne bo.