Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2024,
6.17

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

Natisni članek

bomba Nova Gorica

Nedelja, 17. 3. 2024, 6.17

1 mesec, 1 teden

V Novi Gorici se je oglasila sirena za konec nevarnosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

V Novi Gorici se je ob 12.54 oglasila sirena za konec nevarnosti, kar pomeni, da so onesposobili vse tri bombe iz 2. svetovne vojne, ki so jih v zadnjih tednih našli na območju železniške postaje. Vsi evakuirani prebivalci na obeh straneh meje z Italijo se lahko vrnejo domov. Pristojno bodo podrobnosti intervencije predstavili ob 13.45.

Po napovedih so eno 100-kilogramsko bombo razstrelili, dvema pa odvili vžigalnike in ju s tem nevtralizirali.

Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so s povzročeno eksplozijo ob 12.14 onesposobili prvo od treh letalskih bomb. Prvo bombo so najprej z dvigalom premaknili v šest metrov globoko jamo, jo opremili z eksplozivom in jamo nato do vrha zasuli s peskom. Ob 12.14 so iz daljave sprožili eksploziv.

Takole je bomba eksplodirala pod zemljo:

Glede na to, da so po eksploziji koščke bombe našli pod površjem, so po besedah pripadnika enote Aljaža Lebana globino dobro ocenili. Eksplozija ni povzročila raztrosa materiala niti škode, na lokaciji je bilo opaziti le manjši oblak belega dima.

Dogajanje v Novi Gorici in na kraju onesposobitve letalskih bomb:

Fotogalerija
1 / 8

Pirotehniki so nato nadaljevali delo na drugi bombi. V skladu z načrtom so odvili vžigalnik in tako okoli 12.30 onesposobili drugo bombo, ob 12.54 pa še tretjo, je v izjavi po končani intervenciji povedal Leban. Bombi brez vžigalnika bodo sedaj prepeljali na skladiščenje in jih kasneje uničili.

Evakuirali več kot 2300 ljudi

Vodja državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič se je zahvalil občanom obeh Goric, ker so upoštevali navodila. "Svoji ekipi se moram zahvaliti, saj so delali odlično od začetka do konca. Bilo je napeto in v dobrih treh urah nam je uspelo neeksplodirane letalske bombe onesposobiti. Zahvaliti se moram tudi gasilcem, županoma, prefektu in vsem ostalim pristojnim službam, ki nam pomagajo, da lahko dobro opravljamo svoje delo, je dodal."

Bomba, Nova Gorica
Novice Na železniški postaji v Novi Gorici našli bombo

Pred začetkom intervencije so na slovenski strani evakuirali 2306 oseb, v območju zaklanjanja pa 3478 oseb. Na italijanski strani so evakuirali skupno 1085 oseb, so sporočili z Mestne občine nova Gorica. Na območju oddaljenosti od 400 do 600 metrov od kraja bomb so prebivalci lahko ostali na domovih, vendar se v času intervencije niso smeli zadrževati zunaj.

Na Mestni občini Nova Gorica so v občinski stavbi za čas trajanja intervencije poskrbeli za 20 prebivalcev evakuiranega območja, ki niso imeli kam iti, na italijanski strani so že v soboto poskrbeli za začasno nastanitev šestih težje gibljivih oseb, je povedal župan Gorice Rodolfo Ziberna. Po koncu operacije se je skupaj z goriškim prefektom Raffaelejem Ricciardijem zahvalil vsem sodelujočim za uspešno izvedeno operacijo in odlično sodelovanje.

Zahvale tudi kolegom na italijanski strani

Po besedah novogoriškega župana Sama Turela je v operaciji samo na slovenski strani sodelovalo 120 pripadnikov policije, gasilcev, enot zaščite in reševanja, tabornikov in drugih služb. "Vsem gre iskrena zahvala, res smo dokazali, kako se dobro načrtovana, skrbno vodena operacija, zahtevna, z velikim številom potencialno udeleženih ljudi, spravi pod streho. Pirotehnikom pa kot vedno kapo dol! Danes so ponovno pokazali, iz kakšnega testa so, ponovno so se izkazali s svojo strokovnostjo in predvsem z znanjem in seveda tudi pogumom," je poudaril župan

Zahvalil se je tudi kolegom z italijanske strani, ki so poskrbeli, da je vse teklo gladko, da so bili vsi ljudje na varnem, da so bile ulice izpraznjene, in pa tudi vsem občankam in občanom, "ki so res spoštovali in upoštevali vsa navodila in vse odredbe, zato da smo mi, predvsem pa pirotehniki lahko varno opravili svoje delo". "Jaz se nadejam, da take akcije ne bi bile več potrebne," je zaključil Turel.

Delo na območju železniške postaje se bo nadaljevalo in po Lebanovih besedah jim bodo pripadniki državne enote za varstvo pred NUS pomagali in izvajali stalni nadzor pri vseh gradbenih delih.

V medijskem središču v novogoriškem gasilskem domu so se zbrali številni slovenski in italijanski novinarji, ki so od jutra spremljali in poročali o evakuaciji in onesposobitvi letalskih bomb. "Današnje dogajanje je ponovno pokazalo, da na Goriškem skoraj ni dogodka, ki ne bi imel čezmejni značaj, saj Nova Gorica in Gorica tvorita somestje, katerega življenje in dnevni utrip sta testno prepletena," so v sporočilu za javnost zapisali na občini. Čezmejno sodelovanje dobro deluje, kar po prefektovih besedah nakazuje, da bo dobro delovalo tudi leta 2025, ko se bo začel skupni projekt EPK 2025.

Bomba, Nova Gorica
Novice V Novi Gorici zopet našli 250-kilogramsko letalsko bombo

 

Ne spreglejte