Torek,
10. 5. 2011,
7.06

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

premier koalicija

Torek, 10. 5. 2011, 7.06

4 leta, 10 mesecev

Kolegij pri premieru minil brez posebnih razprav o DeSUS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na kolegiju pri predsedniku vlade niso posebej razpravljali o stanju v koaliciji po odhodu DeSUS, je pojasnil predsednik Zares Gregor Golobič.

Stranka DeSUS je premiera Boruta Pahorja tudi pisno obvestila, da izstopa iz vladne koalicije in s tem ni obvezna izpolnjevati podpisanega koalicijskega sporazuma. Prav tako so Pahorja seznanili, da je svet stranke predlagal poslancem iz vrst DeSUS, da do konca mandata, pri sprejemanju odločitev, delujejo v skladu s programom DeSUS in glasujejo v duhu krepitve socialne in pravne države. Golobič: Gre za pričakovano odločitev Z vprašanjem odhoda DeSUS iz koalicije in z nastalim položajem se po besedah prvaka Zares Golobiča na kolegiju niso posebej ukvarjali, "saj ne gre za neko novo dejstvo, temveč za pričakovano odločitev, ki je bila tempirana za tak čas že konec lanskega leta". Tudi referendumski kampanji o pokojninski reformi se niso posebej posvečali, je zagotovil.

Zalar: V LDS se z DeSUS ne ukvarjamo Minister za pravosodje Aleš Zalar, ki se je kolegija udeležil namesto predsednice LDS Katarine Kresal, se je po kolegiju novinarjem izognil in ni dajal izjav. Pred kolegijem pa je na vprašanje glede položaja zaradi odhoda DeSUS iz koalicije povedal, da se v LDS z DeSUS ne ukvarjajo, niti ne z njegovo verodostojnostjo. "Trenutno zelo trdo delamo, naša država ima namreč veliko pomembnejših težav kot so težave DeSUS," je dejal Zalar.

Ne želijo sodelovati v brezplodnih razpravah Prav tako po njegovih besedah v LDS ne želijo sodelovati "v teh brezplodnih političnih razpravah, ki potekajo že nekaj časa". Minister je ponovil, da je prioriteta LDS pokojninska reforma.

"Koalicija odlično opravlja svoje delo" Na vprašanje ali vlada še vlada pa odgovarja, da je minister s polnimi pooblastili in je "zelo zadovoljen, da je ta mini koalicijska kriza povzročila eno veliko disciplino v DZ. Ta je v času te krize samo s področja pravosodja sprejel pet zakonov, od tega tri brez glasu proti". "Koalicija odlično opravlja svoje delo," je pripomnil Zalar.

Bo po referendumih iz koalicije odšel tudi Zares? Po odhodu DeSUS iz koalicije in v luči prizadevanja koalicije za uspeh pokojninske reforme na referendumu ostaja odprto vprašanje nadaljnjega dela vlade, še zlasti, če bo iz koalicijskih vrst po referendumu odšla tudi stranka Zares. Njen predsednik in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je že napovedal svoj odstop z ministrskega stolčka.

Pahor išče sodelovanje z opozicijo Premier Borut Pahor že išče sodelovanje z opozicijo, čeprav na sobotnem strankarskem posvetu ni povedal, kakšno obliko sodelovanja išče. S predsednikom SLS Radovanom Žerjavom se je že sestal, to sredo pa se bo na vladi sestal tudi s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem, je Jelinčič povedal. Medtem pa so v SDS pojasnili, da njihov predsednik Janez Janša Pahorjevega vabila za srečanje zaenkrat še ni prejel.

Prvak DeSUS Karl Erjavec se sicer kolegijev pri premieru ni udeleževal že od predloga izvršnega odbora, da DeSUS zapusti koalicijo. Svet DeSUS je v ponedeljek dokončno odločil, da stranka zapusti koalicijo, po besedah predsednika Erjavca zaradi neenakopravnosti njihove stranke v koaliciji.