Ponedeljek,
17. 6. 2013,
20.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kmetje

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 20.56

8 let

Kmečki protestniki izpred dvajsetih let svarijo pred novo vstajo (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Organizatorji vseslovenskega kmečkega protesta pred dvajsetimi leti, ko so s traktorji zaprli mejne prehode, opozarjajo, da je položaj kmetov slabši, kot je bil takrat. Vlado svarijo pred novo vstajo.

Politika ne le ponavlja napake, pač pa vedno znova dela nove, vse, kar želimo, je le možnost uveljavljanja naše osnovne pravice - pravice do kmetovanja, pri čemer pa smo na slabšem kot kmetje v sosednjih državah, so prepričani organizatorji vstaje leta 1993, katerih večina se je danes zbrala v Polani pri Murski Soboti.

"Odločitev o protestu je bila prekmurska, zadružna in kmečka zveza ter sindikat pa so v vseh regijah organizirali ljudi za zaporo prehodov, saj se vlada ni hotela pogovarjati o odkupnih cenah pšenice, mleka in živine, velik problem pa je bil sporazum o prosti trgovini Cefta, ki se je napovedoval, in nepripravljenost države za uvedbo prelevmanov. S pogajanji smo takrat izvedli preobrat v politiki do kmetijstva in povečali samooskrbo," je dejal Ciril Smrkolj.

Po besedah predsednika Društva Slovenske kmečke zveze (SKZ) Branka Tomažiča želi takšno kmetijstvo neoliberalna politika uničiti, saj je samooskrba krepko padla, napoveduje pa nove obdavčitve katastrskega dohodka in kmetijske zemlje. "Razmere za kmetovanje so slabše kot pri sosedih, kmetje razmišljajo o opuščanju pridelave, problem je divjad, škropiva so dražja kot v drugih državah, imamo več prepovedi uporabe škropiv, ki so pri nas dražja," je nadaljeval Tomažič in protestiral zaradi izjave ministra za kmetijstvo Dejana Židana, da je v kmetijstvu veliko sive ekonomije.

Nameravali pripraviti manifestacije Kmetje so obdavčeni po katastrskem dohodku, siva ekonomija je tam, kjer dela stara generacija v pokoju in preživlja kmete, otroci pa pomagajo, da lahko preživijo. Stanje se slabša, dohodek tri leta pada, lani so se stroški povečali za pet odstotkov, padec rastlinske pridelave je bil 20-odstoten, 10 odstotkov manjša je pridelava. "Da bi nas po katastrskem dohodku obdavčili štirikratno ali vinogradnike celo 14-kratno, je neodgovorno, nedopustno ni nonšalantno," je poudaril Tomažič.

Organizatorji protesta obžalujejo, da se jih na obletnici ni zbralo več oz. da niso pripravili manifestacije s 100 traktorji, kot so nameravali. Po besedah nekdanjega funkcionarja Evgena Sapača se mnogi bojijo, sicer pa so pohvalili vse, ki so sodelovali pri prvem velikem kmečkem uporu v samostojni državi, tudi policiste, carinike in voznike tovornjakov, ki so jih takrat razumeli in podpirali, zaradi česar je protest minil brez enega samega zapleta ali incidenta.