Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 6. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

otroci počitnice varstvo otrok aktivne počitnice

Sobota, 16. 6. 2018, 4.00

5 let, 10 mesecev

Kje bodo otroci med počitnicami? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Ponudba počitniških varstev, taborov in šol je pestra, od brezplačnih možnosti, ki so rekordno hitro zapolnjene, pa do takšnih, ki stanejo več sto evrov in še čez. Legodelavnice, športni tabor in teden dni organiziranega kopanja, teden brezplačnih aktivnosti pri Zvezi prijateljev mladine lahko štiričlansko družino z dvema šolarjema stanejo slabih 900 evrov za en mesec.

Starši mlajših otrok, ki nimajo ob sebi dedkov in babic, morajo na široko odpreti denarnico, če želijo otrokom zagotoviti varstvo, sebi pa mirne dni v službi. Otroci od petnajstega leta pa že lahko delajo prek študentskega servisa, torej večina že na koncu osnovne šole.

Tabori, jezikovne šole, športne delavnice ...

Samo še dober teden in res se bodo začele počitnice. Več kot 112 članic Zveze prijateljev mladine Slovenije je nanje že dobro pripravljeno. Povpraševanje po možnostih organiziranega varstva je vedno zelo veliko.

"Ena izmed teh možnosti so recimo tabori, imamo dva domova v Kranjski Gori in Zambratiji, organiziramo pa tudi počitniško varstvo v Ljubljani, ki pa je lahko kopalno oziroma tudi po šolah, kjer se otroci zadržujejo osem ur," je povedala Estera Popovič z Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

Vsak dan se bodo dogajale različne stvari, na primer šola španskega jezika, izvajali bodo tudi učno pomoč za tiste, ki morajo v šoli popraviti kak predmet, imeli bodo ustvarjalne delavnice, telovadbo. Brezplačne delavnice bodo organizirali tudi drugod po državi.

"Vidimo, da se naša društva prilagajo in veliko več se vključujejo tudi v športne aktivnosti," je povedala Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS, in ravno po teh in času preživetem v naravi je največ povpraševanja.

Zelo priljubljeno je preživljanje počitnic v naravi

Pod krošnjami dreves ob tabornem ognju, v pisanih učnih prostorih lahko otroci uživajo v Orehovem gaju, kjer pripravljajo tri programe. Med njimi pravo čarovniško šolo.

"V Orehovem gaju so  dnevna počitniška varstva od sredine julija, otroci po svoje doživijo vse to posestvo," je povedal Žiga Novak iz Orehovega gaja.

Te dejavnosti so seveda plačljive, prav tako poseben 10-dnevni tabor na Rogli. "Tabor je namenjen prav vsem otrokom, tistim, ki bi se želeli naučiti živeti zdravo, tistim, ki imajo morda čezmerno težo, je pa posebnost tega tabora, da je namenjen tudi otrokom z motnjami v duševnem razvoju," je povedal Marko Janko, organizator 10-dnevnega tabora na Rogli.

Svoja vrata bosta s pomočjo mestnih občin, za samo nekaj evrov na dan, pustili odprta tudi Prva Osnovna šola Celje in Osnovna šola Koper.

Otroci bodo plavali, spoznavali domače živali in uživali v zabavnih igrah. Za 35 evrov na teden skupaj s prehrano tudi na oratorijih, ki jih pripravljajo župnije po Sloveniji, ne bo dolgčas. | Foto: Thinkstock Otroci bodo plavali, spoznavali domače živali in uživali v zabavnih igrah. Za 35 evrov na teden skupaj s prehrano tudi na oratorijih, ki jih pripravljajo župnije po Sloveniji, ne bo dolgčas. Foto: Thinkstock

Mesta na brezplačnih ali sofinanciranih razpisih se zapolnijo v nekaj minutah

"Gotovo je to kombinacija dopusta s starši, varstva z babico in dedkom, organiziranega varstva, veliko je odvisno od finančnega položaja in tudi od same organiziranosti staršev," je povedala Tina Djinovski s portala kamzmulcem.si.

Dobra organizacija pa tudi hitri prsti in dobra internetna povezava so največkrat ključni. Ko se objavijo razpisi, ki so brezplačni ali sofinancirani, se mesta ponekod zapolnijo v manj kot petih minutah.

Različne plačljive možnosti ponujajo številna podjetja in organizacije

Otroci od 5. do 12. leta se lahko udeležijo tudi glasbenih počitnic, ki jih organizira plesni studio Artifex in kjer bodo posneli tudi čisto svojo pesem, ob koncu pa bodo priredili javni nastop z raperjem Nipkejem.

Če se otrok želi tudi med počitnicami kaj naučiti in obenem razvijati odgovoren odnos do narave, je lahko pravo mesto za preživljanje prostih dni ljubljanski živalski vrt. Enotedenske počitnice, ki jih pripravljajo čez vse poletje, so že zapolnjene, a za vse pustolovce pripravljajo nočna vodenja po živalskem vrtu, ki so zagotovo prav posebno doživetje.

Ne spreglejte