Ponedeljek,
25. 1. 2016,
13.32

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Natisni članek

vzgoja advertorial

Ponedeljek, 25. 1. 2016, 13.32

2 meseca, 2 tedna

Kdo previje otroka in kdo zamenja žarnico?

Vsebino omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ne samo pri skrbi za otroka ter pri usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja, tudi na gospodarskem in političnem področju še vedno obstaja neenakost med spoloma, tudi v Sloveniji.

V posnetku malo za šalo, kako pa je zares?

V predstavitvenem videu kampanje Uravnotežimo odnose moči med spoloma želi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s ščepcem humorja opozoriti na miselnost družbe, ki se odseva v stereotipnem prikazovanju žensk v oglasnih sporočilih. Vendar je v resničnem življenju neuravnotežena delitev vlog precej daleč od humorja.

Da bi dosegli enakost med spoloma, imamo, tako kot v nekaterih drugih državah EU, tudi v Sloveniji pred seboj še dolgo pot. Ministrstvo si prizadeva okrepiti znanje o enakosti spolov na treh področjih, in sicer na gospodarskem in političnem področju, k uresničitvi tega cilja pa lahko ogromno prispeva vsak posameznik z uravnoteženo delitvijo domačih opravil med partnerjema. To je namreč ključ za lažje usklajevanje poklicnega in družinskega življenja, ki je še eno od ključnih področij projekta.

Stereotipi krojijo vsakdan Slovenk in Slovencev

Na ministrstvu ugotavljajo, da so ženske pogosto v slabšem položaju kot moški, še zlasti na področju družinskega življenja. Še vedno je med brezposelnimi več žensk, ženske opravljajo več neplačanega gospodinjskega dela, večkrat so one tiste, ki čas posvečajo družinskim obveznostim in za svoje delo prejemajo nižje plače kot moški.

Vse to je posledica stereotipov, ki še vedno veljajo v družbi. Težava pa je, da vanje verjamejo tako moški kot pogosto tudi ženske same. Te so le redko na pomembnih položajih, kjer bi lahko odločale in razpravljale o pomembnih političnih in gospodarskih zadevah.

Na predsedniških mestih uprav zgolj deset odstotkov žensk

V Sloveniji je med 20 največjimi podjetji, ki kotirajo na borzi, na predsedniških mestih uprav le deset odstotkov žensk. V poslovnem svetu še vedno dominirajo moški, ti pa nimajo dovolj zaupanja v sposobnosti žensk.

Ženske se ob tem spopadajo z manj svobode pri kariernih odločitvah, saj čutijo, da jih zavezujejo družinske odgovornosti. Tudi zato v družbi vlada prepričanje, da so se ženske manj pripravljene boriti za svojo kariero, da so manj zainteresirane za odgovorne položaje in tudi, da jim pogosto primanjkuje potrebnih znanj in veščin za te položaje.

Delež izvoljenih županj je le osemodstotni

Kljub zakonsko predpisanemu minimalnem deležu vsakega izmed spolov na kandidatnih listah pri nas še nismo dosegli uravnotežene zastopanosti žensk in moških na mestih odločanja v politiki. Izjemno nizek je tudi odstotek županj, na tem mestu je le osem odstotkov žensk. Malo bolj uravnoteženo je stanje med poslankami in poslanci, leta 2014 so ženske namreč predstavljale dobro tretjino med izvoljenimi.

Predstave o vlogah spolov v zvezi z gospodinjskim delom in skrbjo za družinske člane so v Sloveniji zelo tradicionalne

Eden najpomembnejših pogojev za uveljavljanje enakih možnosti žensk in moških v družbi in doseganje enake ekonomske neodvisnosti je tudi usklajevanje poklicnega in zasebnega oziroma družinskega življenja.

Nesorazmerna porazdelitev skrbi za pomoči potrebne družinske člane (tudi otroke) je zato ena od glavnih ovir za neenako sodelovanje žensk na trgu dela, saj vpliva na pričakovanje delodajalcev in družbe, da za otroke in dom vedno poskrbijo ženske. Delodajalci so zaradi tovrstnih pričakovanj nenaklonjeni temu, da moški prevzamejo enakovreden delež skrbstvenega dela.

Znane Slovenke in znani Slovenci so že opravili s stereotipi

Čeprav je slovenska družba na eni strani še zelo tradicionalna, pa so nekateri znani Slovenci že presegli stereotipe. Med njimi so Boštjan Gorenc – Pižama, znan kuharski par Teja Perjet in Jani Jugovic, včasih pevka, danes pa podjetnica Hajdi ter avtorica enega bolj priljubljenih blogov Tina in fantje Tina Deu: "Poleg mene so v naši družini še štirje fantje, vsak od nas pa včasih skida dvorišče, zašije gumb, zamenja žarnico ali pomete verando. Kot mami se mi zdi pomembno, da otroci, ne glede na to, katerega spola so, pomagajo pri vseh domačih opravilih."

Enakovredno pri vzgoji in družinskih opravilih s partnerjem sodeluje tudi igralka Iva Krajnc, ki priznava, da se je življenje po rojstvu hčerke spremenilo: "Ko postaneš starš, ti sodelovanje v odnosu pomeni nekaj neprecenljivega. Delitev domačih opravil na eni strani in razumevanje za kariero na drugi je zame in mojega partnerja samoumevno. In če po pravici povem, gre njemu uspavanje hčerke bolje od rok," še v smehu doda simpatična igralka.

Njim je uspelo, bo tudi vam?

Včasih se zdi težko in nemogoče poiskati ravnotežje med vsemi družinskimi in kariernimi obveznostmi. A dober dokaz, da je prav v tem prihodnost družbe, so znani in uveljavljeni Slovenci in Slovenke. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, televizijski in radijski voditelj Boštjan Romih, vodja marketinga hotelov Union Anita Grbič ter avtor knjig Kuhinja za prave moške in Orodjarna Boštjan Napotnik so le nekateri od njih.

Kako jim je uspelo, izveste na dogodku Težko, težje, ravnotežje? Uravnotežena okrogla miza za moške in ženske, ki bo v sredo, 27. 1. 2016, ob 13. uri v Mestnem muzeju Ljubljana.