SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo je Tomaž Lovše?

4

termometer

Nekdanji lastnik Diners Cluba Slovenija Tomaž Lovše je prve podjetniške izkušnje pridobil v družinskem podjetju AC Lovše, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov.

Po odhodu iz družinskega podjetja je ustanovil podjetje T. F. Lovše za pravne, računovodske in revizijske dejavnosti ter davčno svetovanje. V devetdesetih letih se je preusmeril v prestrukturiranje podjetij in prisilne poravnave.

14 milijonov evrov za vilo na Floridi?

Bil je tudi predsednik uprave Peka, ki je po finančni injekciji Slovenske razvojne družbe v višini 8,3 milijona evrov državnih obveznic doživel klavrn konec. Po dveh letih vodenja je namreč podjetje končalo z osmimi milijoni evrov izgube, revizija pa je pokazala, da naj bi Lovše zavajal nadzornike in lastnike Peka. Zaradi zlorabe položaja je bila zoper njega spisana tudi ovadba.

Leta 2003 je Lovše kupil Diners Club Slovenija. V lasti je imel tudi hrvaški Diners, ki ga je avstrijski banki prodal za 65 milijonov evrov. Leta 2008 je ustanovil podjetje Dinit, ki je na razpisu Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije dobilo 1,62 milijona evrov. O upravičenosti sredstev, pridobljenih na razpisu, so bila mnenja različna. Ne glede na to si je leto pozneje na Floridi omislil štirinadstropno vilo z bazenom, za katero naj bi po poročanju medijev prek svojega podjetja DC Invest odštel 14 milijonov evrov.

Predsednik smučarske zveze in ameriške gospodarske zbornice

Dva mandata je Lovše, eden najbogatejših Slovencev, vodil Ameriško gospodarsko zbornico, med marcem 2010 in majem 2012 pa je opravljal tudi funkcijo predsednika Smučarske zveze Slovenije. S položaja je odstopil po neuspešni kandidaturi Planice za svetovno nordijsko prvenstvo in sporu s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Janezom Kocijančičem.

Lovše naj bi na kongresu v južnokorejskem Kangvonu, kjer so odločali o dodelitvi prvenstva, celo grozil članom FIS-a, vendar je sam to zanikal. Še pred odstopom se je januarja Lovše zaradi neizplačila nagrade zapletel tudi v spor z našo najboljšo smučarsko Tino Maze.

Lovše, ki od leta 2007 prebiva v Monaku, naj bi bil v sporu tudi s svojo sestro, ki ga je na Britanskih Deviških otokih tožila za 40-odstotni delež v podjetju Findale Enterprises, prek katerega je Lovše obvladoval svoj imperij Diners.

Konec zgodbe o uspehu

Sredi letošnjega maja je Banka Slovenije Dinersu zaradi zamujanja pri poravnavanju obveznosti do trgovcev odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev. Diners je moral tako blizu 80.000 imetnikom plačilnih kartic onemogočiti njihovo nadaljnjo uporabo za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod. Novi lastnik franšize Diners Cluba Slovenija je postal Erste Card Club, ki je konec julija začel postopek odplačila Dinersovega dolga.

Kot zanimivost omenimo še, da je hrvaški tajkun Ivica Todorić, lastnik Mercatorjevega prevzemnika Agrokorja, boter Lovšetovega otroka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin