SiolNET. Novice Slovenija
1,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Peterle in Novakova o srečanju Janše in Tonina

"Kava še ne pomeni spremembe politike"

1,61

termometer

Ljudmila Novak in Janez Janša
Foto: STA

Najvidnejših predstavnikov NSi pitje kave med novim vodjo stranke Matejem Toninom in predsednikom SDS Janezom Janšo očitno ne moti. Donedavna predsednica Ljudmila Novak v pogovoru Janše in Tonina ne vidi nič slabega, češ da so pogovori in spoznavanje potrebni in pomembni. "Da nekdo nekoga povabi na kavo, še ne pomeni spremembe politike," je dodala.

Novakova, ki je NSi vodila do konca januarja, je v današnji izjavi novinarjem pojasnila, da bodo o morebitnih koalicijskih povezavah NSi z drugimi strankami odločali organi stranke. Tudi evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle otoplitve odnosov ne razume kot vračanja v naročje prvaka SDS.

Novakova: NSi lahko realno računa na deset odstotkov glasov

Novakova in Peterle sta se danes namreč udeležila programske konference v Ljubljani, na kateri NSi predstavlja volilni program. Vsebino konference je Peterle označil za uro resnice glede razmer v državi. Program je zelo dober in treba ga je preliti v govorico, ki jo bodo ljudje razumeli in na volitvah tudi nagradili, je poudaril.

Nekdanja predsednica je dejala, da je za stranko na parlamentarnih volitvah realno dosegljiv rezultat okoli desetih odstotkov. Delovanje stranke v zadnjih letih je bilo namreč dobro in NSi je pridobivala ugled in moč ter izboljševala rezultat, je povedala.

NSi bo sodelovala z vsemi, s katerimi bodo vzpostavili zaupanje

Tonin je v izjavi za medije ob robu konference še dejal, da bo stranka pod njegovim vodstvom sodelovala z vsemi, s katerimi se bodo lahko programsko uskladili in vzpostavili zaupanje. Na prvi pogled je zagotovo nekaj točk, pri katerih bi se lahko uskladili tudi z SDS, a programskih pogovorov še niso začeli. Poleg tega tudi ni prepričan, ali jim bo uspelo vzpostaviti medsebojno zaupanje.

Prihodnje volitve bodo po njegovih besedah posebne zlasti po tem, da bo DZ zelo razdeljen, zato bo toliko bolj zahtevno oblikovati vladno koalicijo. To je posledica proporcionalnega volilnega sistema, ki skrbi za medsebojne pogovore in iskanje skupnih rešitev, je še pojasnil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin