SiolNET. Novice Slovenija
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako smo preživeli silvestrovo?

0,85

termometer

Sneg Ljubljana
V novo leto smo tudi letos vstopili brez množičnih silvestrovanj na prostem. Foto: Ana Kovač

Vstopili smo v novo leto 2022. Tudi tokrat zaradi epidemije covid-19 ni bilo množičnih silvestrovanj na prostem. Ob izpolnjevanju pogojev pa je bilo mogoče silvestrsko noč preživeti v restavraciji. Nekatere so imele tudi živo glasbo.

Predsednik republike Borut Pahor je v novoletni poslanici državljanke in državljane povabil k zmagovalni miselnosti, kot jo imajo športniki. Zdaj takšno miselnost po njegovi oceni morda malo pogrešamo v soočanju s covid-19. Glede na to si moramo pomagati, se spodbujati, vztrajati in skupaj zmagati, je pozval.

Poslanico je začel z besedami, ki mu jih je kolesar Tadej Pogačar zapisal v novoletnem voščilu: "Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj." Te navdihujoče besede po Pahorjevem mnenju dobesedno nagovarjajo vse nas.

Po predsednikovem prepričanju nobeno malodušje ne pride v poštev. "Ciljna ravnina je sicer daljša, kot smo mislili. Toda zadoščenje, da jo bomo končno zmagovito prečkali skupaj, bo neskončno," je prepričan. "V upanju, da se to zgodi čim prej, nam želim odločnost, strpnost in pogum," je navedel in sklenil: "Srečno, Slovenija."

Janša: Dosegli smo številne pomembne zmage 

Premier Janez Janša pa je v poslanici ocenil, da smo ne glede na to, da nas je zdravstvena kriza prignala do roba zmogljivosti, v preteklem letu dosegli tudi številne pomembne zmage. Te bodo Slovenijo po njegovih besedah pospremile na pot največjega investicijskega cikla v zgodovini.

Pri tem je omenil proračun za prihodnji dve leti in preostale sprejete zakone, ki namenjajo sredstva za obnove in gradnje šol, vrtcev, bolnišnic, stanovanj, domov za starejše, cest in športnih objektov, za izgradnjo in obnovo vodovodov, za poplavno varnost in druge namene.

Po njegovih navedbah se lahko pohvalimo z enim najhitreje rastočih gospodarstev v Evropi in z najvišjo zaposlenostjo v zgodovini samostojne Slovenije, gospodarske napovedi pa so obetavne tudi za prihodnje.

Kje lahko preživite praznične dni?

Prestolnica ostaja praznično okrašena vse do 16. januarja. Poleg okrašenih ulic trgov in desetih smrek so obiskovalcem na ogled jaslice iz slame s figurami v naravni velikosti na Gallusovem nabrežju, lahko pa okrasijo tudi katero od zelenih dreves v mestnem jedru. Po koncu praznične okrasitve bodo namreč lepo ohranjene okraske podarili družinam v stiski in otrokom v počitniških domovih prek humanitarnih programov Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, so navedli v Turizmu Ljubljana.

Ljubitelji drsanja bodo lahko v hali Tivoli drsali danes od 10. do 12. ure in od 20. do 22. ure, v dvorani Zalog pa od 11. ure do 12.30.

V Mariboru drsališča niso postavili, a je od 10. do 21. ure mogoče drsanje na zasebnem drsališču pri gostinskem lokalu tik ob Mestnem parku. V Kopru pa je v teh dneh odprto drsališče v Taverni, kjer je danes mogoče drsati med 10. in 22. uro.

Vreme Novice Kakšno vreme prinaša novo leto? novoletna Trendi Vse to so nam estradniki razkrili v letu 2021 #video Novo leto Samoa Novice Vstopamo v leto 2022. Ponekod že nazdravljajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin