Sobota,
9. 3. 2013,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kajenje

Sobota, 9. 3. 2013, 10.59

8 let

Kadilcem v Sloveniji na voljo več programov odvajanja od kajenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delež kadilcev v Sloveniji se v zadnjih letih zmanjšuje. Pri opuščanju kajenja se je za učinkovite izkazalo več metod, na voljo je več različnih programov odvajanja od kajenja.

Na Inštitutu za varovanje zdravja RS so pojasnili, da metode za opuščanje kajenja vključujejo nasvete zdravstvenih delavcev, beleženje in spremljanje kadilskega statusa, zdravila in svetovalni telefon. Pojasnili so, da se lahko kadilci vključijo tudi v individualno ali skupinsko svetovanje za opuščanje kajenja, ki je implementirano v zdravstveni sistem, na voljo so tudi spletni računalniški programi za pomoč pri opuščanju kajenja in kampanje, ki so namensko usmerjene v ozaveščanje in informiranje o obstoječih možnostih opuščanja kajenja. "Več ko se naštetih metod kombinira med seboj, večja je verjetnost uspeha opustitve kajenja in vzdrževanja abstinence," so ocenili na inštitutu, kjer so znova opozorili, da je kajenje zdravju škodljivo, saj povzroča številne bolezni in tudi prezgodnje smrti. Dodali so, da stroka priporoča kombinacijo svetovanja zdravstvenih delavcev v obliki skupin ter individualnega svetovanja in uporabe zdravil. Petina smrti v Sloveniji zaradi tobaka Po podatkih inštituta skoraj petino vseh smrti pri prebivalcih Slovenije, starih 30 let ali več let, pripisujemo uporabi tobaka, kar je okoli 3.500 smrti vsako leto. Stroka je tudi ocenila, da vsaka cigareta skrajša življenje za 7,5 minute, pri 20 cigaretah to znese 150 minut, pri mesecu tri dni, 36 dni na leto, če kadite 40 let, pa je to 3,9 leta. Skupinsko svetovanje za pomoč pri opuščanju kajenja se kot nemedikamentozni ukrep v Sloveniji izvaja v okviru Nacionalnega programa primarne preventive srčno-žilnih bolezni od leta 2000, individualno svetovanje pa od leta 2002. Udeležba v programih, ki se izvajajo v zdravstveno-vzgojnih centrih zdravstvenih domov, je brezplačna. Od leta 2002 do leta 2011 se je skupinskega svetovanja udeležilo 5.580 kadilcev, individualnega svetovanja pa 4.562 kadilcev. Uspešnost opustitve kajenja je bila ob koncu skupinskega svetovanja od 30- do 40-odstotna.

Svetovalni telefon Pomoč pri opuščanju kajenja deluje v Sloveniji od leta 2006. Od leta 2008 je po slovenski zakonodaji objava številke svetovalnega telefona (080 27 77) na embalaži tobačnih izdelkov obvezna. Letno na telefon pokliče od 2.500 do 3.000 ljudi, telefon pa omogoča reaktivno in proaktivno svetovanje.

Reaktivno svetovanje se izvaja med uradnimi urami delovanja telefona, to je ob delovnikih med 17. in 20. uro. Proaktivno svetovanje poteka v obliki podpornih klicev zunaj uradnega delovnika svetovalnega telefona v dogovoru s kadilcem, ki je motiviran za opustitev kajenja, ali z abstinentom, ki potrebuje podporo pri vzdrževanju abstinence. Proaktivno svetovanje se na svetovalnem telefonu izvaja od leta 2010, nanj pa je bilo leta 2011 napotenih 20 kadilcev. Kajenje je na ta način opustilo pet oseb.

Klinične študije so pokazale, da je verjetnost uspešne opustitve kajenja večja ob uporabi zdravil za opuščanje kajenja, kot so nikotinska nadomestna terapija, bupropion in varenicline. Zdravila lahko zmanjšajo resnost simptomov odtegnitvenega sindroma in nezadržno željo po kajenju, s čimer se spoprijemajo številni kadilci, ki opuščajo kajenje.

O ustrezni metodi mora posameznik presoditi sam Čeprav zdravila delujejo na različne načine, vplivajo na področja v možganih, ki so vpletena v odvisnost, ki jo povzroča nikotin iz tobačnih izdelkov. Raziskave so pokazale, da je pri kadilcih, ki so prenehali kaditi z uporabo zdravil, približno dvakrat večja verjetnost vztrajanja pri abstinenci naslednjih 12 mesecev v primerjavi s kadilci, ki za opuščanje kajenja niso uporabili nobene pomoči.

Katera metoda je bolj sprejemljiva za posameznega kadilca, mora posameznik presoditi sam oziroma se odločati glede na svoje predhodne izkušnje s posamezno metodo. V pomoč pri odločitvi so mu lahko zdravstveni delavci in svetovalni telefon.

Po Sloveniji trenutno poteka več brezplačnih delavnic odvajanja kajenja, med drugim v zdravstvenih domovih Celje, Gornja Radgona in Lucija, v vseh zdravstvenih domovih na Koroškem pa so na voljo delavnice Da, opuščam kajenje v okviru programa Cindi Slovenija.