Andreja Lončar

Sreda,
13. 7. 2016,
9.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

3

Natisni članek

Miro Cerar vlada Dušan Mramor

Sreda, 13. 7. 2016, 9.39

6 let, 7 mesecev

Je Dušan Mramor res brez greha?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

3

Dušan Mramor | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Finančni minister Dušan Mramor odstopa. "Gre za povsem osebne razloge," je dejal in ob odhodu izstrelil največje dosežke svojega mandata, kakšnega poraza pa se ni spomnil. "Bilo je izjemno težko, izjemno, a rezultati so fantastični."

Finančni minister Dušan Mramor ob odhodu z ministrskega stolčka kot svoj največji dosežek izpostavlja konsolidacijo javnih financ. "Napredovali smo iz visoko tvegane države v državo, ki ima nizko tveganje. To vpliva na financiranje, torej znižanje obrestnih mer," je dejal. Kot drugo področje največjega napredka je izpostavil upravljanje državnega premoženja. "To področje je izjemno politično delikatno. Strokovno smo ga dvignili na najvišjo raven po smernicah OECD, kar pa v Sloveniji seveda povzroča veliko odpora."

Pa največji poraz? Na to vprašanje Mramor ni znal odgovoriti. "Po včerajšnji uskladitvi ukrepov davčnega prestrukturiranja mislim, da je izginil še zadnji morebitni poraz. Zaokrožili smo delo tudi na davčnem področju. Bilo je izjemno težko, izjemno, a rezultati so fantastični," je dejal na današnji novinarski konferenci. 

Štiri Mramorjeve afere

Mramorjev mandat pa je zaznamovalo tudi nekaj afer. 

1. Afera dodatki

Afera dodatki je verjetno ena največjih težav v Mramorjevem ministrskem mandatu, saj je oslabila njegovo pogajalsko moč, predvsem v pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

Mramor si je kot dekan ljubljanske ekonomske fakultete vse od leta 2008 nezakonito izplačeval dodatek za pripravljenost, ki ga je v času njegovega dekanovanja prejemalo še več drugih profesorjev na fakulteti. Sprva je vztrajal, da je kot dekan ekonomske fakultete odobril izplačevanje dodatkov v dobri veri, pozneje pa je Cerarju vendarle ponudil odstop, češ da glede na izgubo zaupanja javnosti ne more več opravljati funkcije ministra za finance. Premier odstopa ni sprejel. Mramor je ekonomski fakulteti tudi vrnil vseh 23 tisoč evrov nezakonito izplačanih dodatkov.

2. Mini davčno reformo zavrnila celo koalicija

Mramor je lani osnoval prvi predlog mini davčne reforme, ki pa je na koncu naletela na nasprotovanje celo pri koalicijskih SD in DeSUS. 

Mramor je zaradi, kot je dejal tedaj, "razmeroma negativnih" odzivov v koaliciji spremembe umaknil in jih prestavil v letošnje leto. Nov predlog, ki ga je Mramor včeraj poslal v javno razpravo, naj bi bil usklajen s koalicijo in socialnimi partnerji. 

3. Sekretar Dragonja, Mramorjev enfant terrible

Metod Dragonja | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja (na sliki desno) je bil na robu odstopa po zadnjem uporu delavcev v Luki Koper. Tarča kritik je postal, ker je na seji komisije za nadzor javnih financ navajal napačne podatke o poslovanju podjetja.

Dragonja je v javnosti večkrat nasprotoval prodaji državnih družb, poleg tega naj bi bil med najbolj zaslužnimi za to, da je minister Mramor lani izrekel nezaupnico tujcem v slabi banki zaradi domnevno previsokih izplačil. Omenimo, da je pozneje v slabi banki zaposlitev našla njegova hči Manca Dragonja, ki je bila pred tem zaposlena v Factor banki (ta je bila sprva predvidena za likvidacijo, a je bila nato skupaj s Probanko pripojena k slabi banki).

A Mramor je Dragonji ves čas ščitil hrbet, tudi zdaj, ko Dragonja skupaj z njim odhaja, pravi, da je Dragonja deloval na področju upravljanja državnega premoženja, kjer so bili veliki pritiski. "Strokovnih razlogov za njegov odstop ni," je danes dejal minister.

4. Kadrovanje na DUTB

Mramorju je lani jeseni uspelo odpoklicati tujce na čelu slabe banke - oditi so morali zaradi domnevnih kršitev vladne plačne politike -, slaba banka pa vse do danes ni dobila stalnega vodstva. Omenimo, da gre za podjetje, ki upravlja 1,6 milijarde evrov premoženja in zaposluje več kot 200 ljudi.

Položaj začasnega glavnega izvršnega direktorja trenutno zaseda Imre Balogh, razpis za novega izvršnega direktorja pa so objavili pred dvema dnevoma.

Kako naprej? Po Mramorjevi poti.

Mramorja naj bi že jutri zamenjala začasna ministrica Alenka Smerkolj, ki pa bo po Cerarjevih besedah nadaljevala v smeri, ki jo je ubral Mramor. 

"Vlada bo odločno nadaljevala začrtano pot, sledila bo strategiji, ki jo je pripravil minister Mramor," je na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Miro Cerar.

Cerar medtem začenja pogovore s kandidati za Mramorjevega naslednika.