Gašper Lubej

Četrtek,
6. 11. 2014,
12.09

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Janko Veber Gašper Lubej

Natisni članek

Četrtek, 6. 11. 2014, 12.09

3 tedne, 5 dni

Janko Veber zamenjal tudi šefa vojaških obveščevalcev

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vlada je na predlog obrambnega ministra Janka Vebra razrešila direktorja obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva Boštjana Perneta. Novi šef vojaških obveščevalcev je Gorazd Rednak.

Veber po seji vlade kljub vztrajanju novinarjev ni vsebinsko pojasnil, zakaj se je odločil za zamenjavo.

Podobno se je zgodilo ob nedavni zamenjavi načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča, na položaj so imenovali Andreja Ostrermana. Takrat je spremembo na vrhu vojske kritiziral tudi njen vrhovni poveljnik, predsednik republike Borut Pahor.

Veber je dejal, da Rednak zelo dobro pozna delo OVS, tako da bo lahko nemoteno prevzel zahtevne naloge vojaške obveščevalne službe. Poudaril je, da sta z dozdajšnjim direktorjem Pernetom dosegla dogovor, da bo delo nadaljeval v okviru ministrstva v upravi za zaščito in reševanje. "Sprejeli smo soglasen dogovor," trdi Veber.

Kako spretno se zna Janko Veber izogibati novinarskim vprašanjem? Sledila so štiri novinarska vprašanja, zakaj se je Veber odločil za zamenjavo.

V odgovoru na prvo vprašanje je obrambni minister ponovil, da je šlo pri zamenjavi vodje obveščevalcev za dogovor s Pernetom, da delo nadaljuje v omenjeni upravi. "Dejstvo je, da je 16 let deloval v OVS ter tudi sam izrazil interes, da se umakne in nadaljuje pot v upravi za zaščito in reševanje. Tudi tam smo presodili, da bo lahko zelo kompetentno opravljal naloge pri vodenju uprave."

Je Perne sam izrazil željo, da bi odšel z vrha OVS? "Tudi v tem primeru gre za dogovor, soglasje, kako bo nadaljeval svojo poklicno kariero."

Zakaj se je torej Veber odločil za zamenjavo? "Ko je bil ta dogovor dosežen, je bil podan predlog za novega direktorja. Brez tega dogovora seveda ne bi nadaljeval postopka."

Veber torej danes ne bo povedal, zakaj se je odločil za zamenjavo? "Predvsem lahko poudarim dejstvo, da si seveda želim izjemno pristen stik tudi z novim direktorjem. Menim, da bo to mogoče lažje kot z dozdajšnjim. Hkrati moram res poudariti, da gre vendarle za 16-letno kariero in da želi Perne nadaljevati to pot v upravi za zaščito in reševanje."