Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 10. 2022,
14.27

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

10

Natisni članek

stranke ustava

Ponedeljek, 24. 10. 2022, 14.27

1 leto, 6 mesecev

Parlamentarne stranke o mogočih ustavnih spremembah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

10

Na prvem posvetu vrha peterice parlamentarnih strank o morebitnih ustavnih spremembah in spremembah volilne zakonodaje se je po navedbah predsednikov vseh petih pokazalo, da je soglasje o nekaterih mogoče. Kot je napovedal premier Robert Golob, bi nekatere spremembe, na primer glede ustavnega sodišča in imenovanja sodnikov, lahko dosegli v pol leta.

Današnji vrh parlamentarnih strank je sklical premier, nanj so bili vabljeni predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin. Vsi predsedniki parlamentarnih strank so v izjavi po srečanju navedli, da je za nekatere spremembe mogoče doseči soglasje.

Kot je poudaril Golob, so razmere idealne tudi zaradi tega, ker je v parlamentu sorazmerno malo strank in je "zato mogoče usklajevanje lažje, vsekakor pa bolj predvidljivo". Na današnjem srečanju se je po njegovih besedah pokazalo, da je ta proces smiselno začeti in da bo zagotovo dal tudi rezultate.

Na današnjem srečanju so se dogovorili, da bodo spremembe poskušali uvesti v več fazah, v prvi fazi bodo pripravili tiste spremembe ustave, za katere menijo, da bo soglasje lažje in sorazmerno hitro doseči, je dejal Golob. Kot je pojasnil, gre za spremembe glede razbremenitve ustavnega sodišča, imenovanja sodnikov brez parlamenta, objave tudi občinskih dokumentov v uradnih listih in morda tudi glede krajšega postopka imenovanja predsednika vlade in ministrske ekipe. Ta sklop sprememb bi lahko po njegovih besedah sprejeli v šestih mesecih.

Premier verjame, da se bo, če bodo uspešni pri teh vprašanjih, razvila dinamika medsebojnega usklajevanja, ki jo bodo lahko pozneje uporabili tudi pri težjih vprašanjih, pri katerih so danes še precej daleč od soglasja.

Kot je napovedal Golob, bodo pri volilni zakonodaji najprej organizirali široko javno obravnavo, ki bo trajala vsaj šest mesecev in bo pokazala, kateri predlogi so najbolj smiselni, da zanje iščejo politično soglasje. V letu ali letu in pol bi morali vedeti, ali je sprememba volilne zakonodaje v tem mandatu mogoča, meni premier, ki je ob tem, kot je dejal, optimist.

Na mizi je bil tudi predlog o ukinitvi državnega sveta in ustanovitvi pokrajin, ki pa ju ocenjujejo kot težje vprašanje. Golob ju tako uvršča v tretjo skupino morebitnih sprememb.

Predsednik največje opozicijske stranke, SDS, Janez Janša se strinja s predsednikom vlade, da je dvokrožni postopek imenovanja vlade predolg. Po Janševih besedah pa so bolj kot predlogu, da bi ministre imenoval predsednik republike, v SDS naklonjeni predlogu, da bi predsednik republike predlagal mandatarja, ki bi sestavil vlado in šel po zaupnico v DZ.

Tudi v SD in Levici ne podpirajo zamisli, da bi se imenovanje vlade preneslo na predsednika republike. Tako je po Golobovih besedah bolj verjetno, da najdejo alternativni predlog, torej da bi se imenovanje mandatarja in ministrov ohranilo v DZ, ampak bi se postopek skrajšal in bi potekal enofazno.

Mesec: Parlament mora imeti vlogo nadzornika ministrov

Kot je dejal koordinator Levice Luka Mesec, parlament mora imeti vlogo nadzornika ministrov. Fajonova pa je v zvezi s tem poudarila še, da naj si vsak, ki ima mandat za sestavo vlade, sestavi vlado, kot jo želi. Optimizacijo postopka oblikovanja vlade zagovarjajo tudi v NSi.

Janša: S tem predlogom bi povečali centralizacijo države

Kar zadeva spremembe volilnega sistema, Janša pri tem vprašanju vidi velika razhajanja, kjer da ima koalicija "tradicionalno velike ambicije". Predlog ukinitve volilnih okrajev hkrati s predlogom ukinitve državnega sveta po njegovem mnenju povečuje centralizacijo države. "Škoda, da ni razprave o zadnjem predlogu dr. Ribičiča o kombiniranem volilnem sistemu, ki bi bil nekakšen kompromis med temi predlogi," je dejal. Po njegovih besedah v SDS nikakor niso za "poslabšanje stanja".

V NSi so po besedah predsednika Mateja Tonina pri volilni zakonodaji predlagali kompromisni predlog, in sicer da se ob takšnih spremembah poveča število volilnih enot na 18, v vsaki pa se izvoli pet poslancev.

V SD naklonjeni ukinitvi državnega sveta

Odpiranje razprave o novi volilni zakonodaji pozdravljajo tudi v SD. A po besedah njihove predsednice Tanje Fajon po prvih analizah niso naklonjeni povečanju števila poslancev, so pa naklonjeni ukinitvi državnega sveta, pri čemer bi morali posledično govoriti o uvajanju pokrajin. Pri tem imajo po njenih besedah tudi pomisleke pri morebitnem prenosu veta DS na predsednika republike, da se ne bi na predsednika republike prenašalo preveč pristojnosti.

Glede državnega sveta so odprti tudi v NSi. Če bi se ustanovile pokrajine, potrebe po državnem svetu ne vidijo več, če pa ne, se jim zdi nujno, da se spremenijo pristojnosti državnega sveta, je dejal Tonin. V zvezi z imenovanjem sodnikov pa je pojasnil, da so to rešitev podprli z dodatkom, da se spremeni tudi Sodni svet.

Janša je med drugim menil tudi, da obstaja "neka rahla možnost" podpore SDS razbremenitvam ustavnega sodišča z odločanjem o "trivialnih zadevah", a če se določijo bolj obvezujoči roki za ustavno sodišče za odločanje o zadevah, ki so nujne.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je navedel, da so predlagali tudi, da se v okviru ustavnih sprememb pogovorijo o rahljanju fiskalnega pravila, saj da ima Slovenija eno od bolj strogih v Evropi, kar pa lahko za nas pomeni veliko razvojno tveganje.

Na vprašanje, ali so se v koaliciji dogovorili, da ne bodo začeli sprememb, pri katerih koalicija ne bo soglašala, je Mesec odgovoril, da pričakuje, da bo "koalicija ostala koalicija".

Seja vlade. Robert Golob
Novice Golob napovedal zvišanje pokojnin in minimalne plače #video
Robert Golob
Novice Golob: Ne bomo dovolili, da se kandidat SDS zavihti v predsedniško palačo #video
Lukšič
Novice Lukšič o Golobovih: Zaradi lastne politične nesposobnosti bodo imeli velike težave #video
Volitve za predsednika SD
Novice Robert Golob: Jaz že zdaj vem, kdo bo poraženec v drugem krogu

 

Ne spreglejte