Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2017,
16.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Natisni članek

hotel požar Bohinj

Četrtek, 5. 1. 2017, 16.35

6 let, 6 mesecev

V Bohinju gori Hotel Jezero, gasilce ovira močan veter #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

V Bohinju gori Hotel Jezero. Zagorel je okoli 15. ure, gasilcem pa požara še ni uspelo pogasiti. Na delu so intervencijske službe, gasilci, reševalci in policisti, zaradi njihovih aktivnosti pa je zaprta tudi cesta od Ribčevega Laza naprej.  

Z ognjem se spopadajo gasilci iz bohinjske, blejske in radovljiške občine, delo pa jim otežuje močan veter. Goste hotela in zaposlene so evakuirali. Območje ostaja zaprto, prav tako cesta v Ribčevem Lazu pri hotelu.

Evakuirali 103 osebe, podatkov o poškodovanih ni

Po prvih podatkih so evakuirali 103 osebe. Za zdaj še vedno velja, da poškodovanih ni, so pa v pripravljenosti ekipe nujne medicinske pomoči z reševalnimi vozili. O požaru so obvestili vse intervencijske službe v bohinjski občini in tudi pristojne na občini, saj bo treba zagotoviti prenočišča za goste hotela.

Glavnina jih je očitno sicer našla nastanitev v bližnjem manjšem hotelu. Tudi gosti iz Šibenika, ki so, kot so povedali za STA, v Hotel Jezero prišli ravno danes. Prav v tem hotelu je nekakšno zasilno recepcijo vzpostavilo tudi osebje gorečega hotela, to gostom, ki sicer prihajajo iz različnih držav, poleg Hrvaške med drugim še iz Srbije, Rusije in Slovenije, in so danes ostali brez strehe nad glavo, pomaga iskati novo nastanitev.

Vsi gostje in zaposleni Hotela Jezero na varnem

Medtem ko sta zgornje nadstropje in ostrešje bohinjskega Hotela Jezero še v plamenih, je direktorica hotela Polonca Noč v izjavi novinarjem zagotovila, da so vsi gostje in zaposleni na varnem. Gostom so našli prenočitev v bližnjih hotelih, nekateri pa so odšli. Kolikšna bo škoda, še ne ve, lahko pa preseže tudi milijon evrov ali dva, je dejala.

Kot je povedala Nočeva, je po informacijah, ki jih ima, očitno zagorelo na podstrešju. Požar naj bi prvi opazili gostje, ki so o tem obvestili recepcijo. Direktorica je ob tem pohvalila zaposlene za njihovo hitro reakcijo, ki je pripomogla k temu, da so vse goste spravili na varno.

Začasna recepcija v bližnjem manjšem hotelu

V trenutku požara je bilo po besedah Nočeve v hotelu sicer prijavljenih okoli 25 gostov, predvsem iz Hrvaške, Slovenije, pa tudi Nemčije, Avstrije, Rusije. Je pa ravno danes potekala menjava gostov. Začasno recepcijo so sedaj vzpostavili v bližnjem manjšem hotelu, od koder so tudi pomagali poiskati nastanitev za goste. Po podatkih kranjske policijske uprave so iz hotela evakuirali okoli 35 oseb, še okoli 70 pa iz bližnje okolice.

Ko bodo požar pogasili in bodo lahko varno vstopili v objekt, bodo lahko iz nižjih nadstropij tudi odnesli predmete in prtljago. Kaj bi lahko bil vzrok požara, ki bo očitno povzročil ogromno škodo, Nočeva ne ve. To bodo pristojni ugotavljali, ko bo požar pogašen.

"Izjemno težavno gašenje"

Kot so za STA povedali na upravi za zaščito in reševanje, je gašenje izjemno težavno, gasilci potrebujejo pri svojem delu dihalne aparate, zato je potrebno menjavanje ekip, ki sodelujejo v intervenciji. Pomagajo si z dvema avtolestvama, saj gori ostrešje, sprva so aktivirali tudi helikopter. Kot so namreč sporočili s Policijske uprave Kranj, gori najvišje nadstropje hotela z ostrešjem. Poudarili so, da je požar omejen, nevarnosti za druge objekte zaenkrat ni.

Pričakujejo, da bo gašenje trajalo še precej časa

Na upravi pričakujejo, da bo gašenje trajalo še precej časa. Vzrok še ni znan, so pa o požaru že obvestili tudi požarnega inšpektorja. Vzrok bodo sicer pristojni ugotavljali šele, ko bo zagotovljena njihova varnost pri ogledu požarišča.

Policisti okoliške prebivalce pozivajo še, naj zaradi požara zaprejo okna, vse, ki niso vključeni v intervencijo pa, da se ne približujejo območju in omogočijo neovirano delo.

Poleg gasilcev so po podatkih policije v intervencijo sicer vključene vse razpoložljive gasilske enote iz Bohinja okolice ter večje število policistov in kriminalistov, pa tudi civilna zaščita.

#gorihoteljezero #bohinj #požar pic.twitter.com/8glLRkWX9b

K sreči hotel, ki ima 71 sob in pet hotelskih apartmajev, danes ni bil povsem poln. Kot je za STA povedal eden od zaposlenih, so ravno v petek pričakovali prihod večje skupine gostov, ki bi zmogljivosti skoraj zapolnila.

Ne spreglejte