Ponedeljek,
18. 1. 2021,
21.00

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

49

Natisni članek

policija grožnje Janez Janša Janez Janša vlada

Ponedeljek, 18. 1. 2021, 21.00

3 leta, 3 mesece

Grožnje predstavnikom vlade: policisti v desetih primerih odkrili storilce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

49

Janez Janša | Premier Janez Janša je dejal, da dnevno, predvsem prek družbenih omrežij, prejme po sto groženj s smrtjo. | Foto STA

Premier Janez Janša je dejal, da dnevno, predvsem prek družbenih omrežij, prejme po sto groženj s smrtjo.

Foto: STA

Na policiji so od lanskega marca do konca lanskega leta zabeležili 18 primerov groženj predstavnikom vlade ter ljudem, ki so na kakršenkoli način povezani z njenim delom. Policija je uspešno odkrila storilce v desetih primerih, nekaj primerov pa še vedno intenzivno preiskujejo, so pojasnili na policiji.

Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljskem pogovoru za televizijo Nova24TV med drugim dejal, da dnevno, predvsem prek družbenih omrežij, prejme po sto groženj s smrtjo. Na generalni policijski upravi so za STA pojasnili, da v času razglašene epidemije novega koronavirusa beležijo porast groženj predstavnikom vlade ter ljudem, ki so na kakršenkoli način povezani z njenim delom. Kot so pojasnili, gre v večini primerov za kaznivo dejanje grožnje, pregon storilca pa se začne na predlog oškodovane osebe.

Novice Janša: "Jaz nisem iste sorte kot tisti, ki je vrgel puško v koruzo"

Policija v desetih primerih uspešno odkrila storilce

Pri tem so zagotovili, da v primeru pridobitve predloga za pregon policija stori vse potrebno, da se storilca izsledi ter zoper njega poda kazenska ovadba na pristojno tožilstvo. Tako je policija uspešno odkrila storilce in zoper njih podala kazensko ovadbo v desetih primerih, nekaj primerov pa še vedno intenzivno preiskujejo. V 15 primerih ni bilo podanih predlogov za pregon storilcev, so navedli.

Grožnje so različne, na različne načine pa so tudi posredovane, na primer prek družbenih omrežij, pisemskih ovojnic ali elektronske pošte. Na policiji so zatrdili, da vsako grožnjo obravnavajo resno. Ko gre za osebe, varovane na podlagi uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, pa ta skrbi za njihovo varnost ter njihovo nemoteno delo, so še pojasnili.