Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2023,
11.25

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
diplomati Tanja Fajon Robert Golob

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 12. 2023, 11.25

7 mesecev, 1 teden

Premier Golob s pomembnim sporočilom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14

Premier Robert Golob se je slovenskim diplomatom danes v nagovoru na Brdu pri Kranju zahvalil, ker so, kot je dejal, v letošnjem letu uspeli temeljito okrepiti ugled Slovenije v svetu. Izpostavil je izvolitev v Varnostni svet ZN, pri čemer premier verjame, da bo Slovenija kot članica tega organa ZN uspešna. Diplomatskim predstavnikom Slovenije, ki delujejo na kriznih žariščih, pa je sporočil, da je njihova vloga zdaj še posebej pomembna. 

Kot je poudaril premier Robert Golob ob začetku drugega dneva posveta slovenske diplomacije, je Slovenija letos doživljala svoje največje diplomatske uspehe, ne le z vidika prepoznavnosti, temveč tudi z vidika priznanja.

Kot primer je omenil glasovanje o kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN. Poudaril je, da se Slovenija kot majhna država vedno zavzema za uravnotežene odnose, številni pa so prepričani, da v zaostrenih razmerah ravno take države potrebujemo v VS ZN. V prid Sloveniji je bila tudi naša konsistentnost v zunanji politiki, je prepričan.

Med diplomatskimi predstavniki Slovenije je še posebej izpostavil tiste, ki delujejo na kriznih žariščih - v Tel Avivu, Kijevu in Ramali. "Vaša vloga je zdaj posebej pomembna," jim je sporočil.

Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon na dnevu slovenske diplomacije | Foto: Matic Prevc/STA Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon na dnevu slovenske diplomacije Foto: Matic Prevc/STA

Golob: BiH bo morala še delati, a pot se odpira

Dejal je še, da želi v današnjih pogovorih z diplomati spodbuditi razpravo o temah nedavnega vrha EU, kjer so tako kot običajno voditelji tehtali med načeloma enotnosti in solidarnosti.

Med temami vrha je izpostavil širitev in Slovenijo označil za eno najbolj vnetih zagovornic približevanja držav Zahodnega Balkana EU. Posebej je omenil Bosno in Hercegovino, ki je prišla do točke, ko bo odprla proces pogajanj z EU. "BiH bo morala še delati, pa vendar, pot se odpira," je dejal.

Od ostalih tem zasedanja Evropskega sveta je premier omenil še migracije in večletni finančni okvir ter razmere na območju Gaze.

Ocenil je, da se v EU krepi tabor, ki meni, da se v Gazi dogaja humanitarna katastrofa, da so ukrepi nesorazmerni in da je treba zaščititi civiliste. "Enotni smo v obsodbi napadov Hamasa, obsojamo zajetje talcev in priznavamo pravico Izraela do samoobrambe ob spoštovanju mednarodnega prava," je dejal.

Verjame, da bo vprašanje bližnjevzhodnega konflikta v VS ZN v prihodnjih mesecih še bolj izpostavljeno, Slovenija pa si bo prizadevala, da v VS ZN najde rešitev. Premier je prepričan, da bo pri tem imela podporo več držav in bo uspešna.

Slovenija bo VS ZN predsedovala septembra, ko se bo v ZN zvrstilo veliko pomembnih dogodkov. "Prepričan sem, da bom lahko zelo ponosen na vas in da bodo tudi državljani ponosni na vas," je sklenil premier.

Tanja Fajon SPOTKAST
Novice Spotkast s Tanjo Fajon: Svet je padel na preizkušnji humanosti #video
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Slovenija bo uspešna s profesionalno, aktivno in motivirano diplomacijo
Vinko Volk
Novice Spotkast z Vojkom Volkom: Državne skrivnosti je treba nesti v grob
Ne spreglejte